Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Štyria aktivisti dostali alternatívne Nobelove ceny

Zľava Hans Rudolf Herren, Paul Walker, Rádží Súrání a Denis Mukwege. Foto: TASR/AP

Každý držiteľ dostane 500.000 švédskych korún (57.800 eur).

Štokholm 26. septembra (TASR) - Štyria muži z Konga, Palestíny, Švajčiarska a Spojených štátov dnes dostali tohtoročné Ceny za správny život (Right Livelyhood Awards), nazývané aj alternatívne Nobelove ceny. Udelili im ich vo Švédsku za prácu v oblasti ľudských práv, zlepšovania potravinovej bezpečnosti a boja proti chemickým zbraniam. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Paul Walker z USA "neúnavne pracuje na tom, aby svet zbavil chemických zbraní". Tie predstavujú hrozbu, ako ukázali nedávne udalosti v Sýrii, uvádza sa v zdôvodnení poroty.

Šesťdesiatsedemročný Američan podľa poroty pracuje pre neziskovú organizáciu Zelený kríž, ktorá pomáha overovať likvidáciu vyše 55.000 ton chemických zbraní v USA, Rusku, Indii, Južnej Kórei, Albánsku a Líbyi.

Denis Mukwege (58), lekár z Konžskej demokratickej republiky (KDR), bol ocenený za "odvážnu prácu pri liečení žien, ktoré prežili sexuálne násilie počas vojny, a za otvorené vysvetľovanie hlavných príčin tohto javu".

Mukwege vedie nemocnicu v meste Bukavu na východe KDR, kde sa liečilo približne 40.000 obetí hromadného znásilňovania, páchaného bojujúcimi skupinami.

Palestínsky advokát v oblasti ľudských práv Rádží Súrání (59) z pásma Gazy bol ocenený "za neotrasiteľnú oddanosť vláde zákona a ľudským právam za výnimočne ťažkých okolností".

Švajčiarsky agronóm Hans R. Herren z nadácie Biovision Foundation bol ocenený za "podporovanie zdravých, bezpečných a udržateľných potravinových zdrojov". Porota vyzdvihla, že využíva biologické metódy pri likvidovaní škodcov, ktorí ohrozujú koreňové hľuzy manioku - hlavnej plodiny v Afrike.

Ceny, často nazývané aj "alternatívne nobelovky", vyhlasuje nadácia Right Livelihood Award Foundation so sídlom vo švédskom Štokholme. Každý držiteľ dostane 500.000 švédskych korún (57.800 eur). Slávnostné odovzdávanie sa uskutoční 2. decembra.