Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Aktivisti pri výstavbe chrámu v Jekaterinburgu idú do väzenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Ľuďom na tomto projekte prekáža, že chrám má byť na území terajšieho parku, kde kvôli výstavbe vyrúbu stromy.

Moskva 16. mája (TASR) - Na tresty väzenia od dvoch do desiatich dní bolo vo štvrtok odsúdených 21 účastníkov stredajšieho nepovoleného zhromaždenia proti výstavbe pravoslávneho chrámu na nábreží v centre Jekaterinburgu, mesta ležiaceho v predhorí Uralu na východe európskej časti Ruska.

Ľuďom na tomto projekte prekáža, že chrám má byť na území terajšieho parku, kde kvôli výstavbe vyrúbu stromy.

Na protest začali vo štvrtok niektorí aktivisti v parku sadiť stromy a kvety, napísal miestny spravodajský server Jekaterinburg Onlajn (www.e1.ru).

Podľa tohto zdroja polícia vo štvrtok priviezla na námestie ďalšie zátarasy a bloky betónu na prehradenie prístupu.

Sponzorom stavby sú manažéri ťažobných spoločností. Cirkevné kruhy a najnovšie aj Kremeľ považujú protesty občanov za provokáciu. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na udalosti v Jekaterinburgu povedal, že "pokiaľ ide o provokáciu, je scenár s použitím sily (zo strany bezpečnostných zložiek) opodstatnený".

Demonštranti a aktivisti tvrdia, že priemyselný Jekaterinburg potrebuje viac zeleň než nový chrám. O výstavbe chrámu bolo rozhodnuté vlani na jeseň, pričom jej odporcovia žiadali od vedenia mesta, aby vo veci usporiadalo referendum. Radnica však túto požiadavku odmietla. Na mieste budúcej stavby preto jej odporcovia usporadúvali protesty.

Situácia sa vyostrila 13. mája, keď v parku plotom ohradili budúci stavebný pozemok. Odvtedy sa tam už štvrtý deň nepretržite konajú protesty. Došlo počas nich už aj k fyzickým stretom s políciou. Zranení boli najmenej traja ľudia.

Podľa Jekaterinburgu Onlajn bolo len v stredu počas protestu zadržaných viac ako 60 ľudí. Agentúra Interfax uviedla, že oficiálne údaje o počte zadržaných zatiaľ nie sú k dispozícii.

Ďalší spravodajský portál - The Bell (thebell.io) - napísal, že Chrám sv. Kataríny bol navrhnutý ako súčasť multifunkčného centra s bytmi, kanceláriami, fitnescentrom a podzemným parkoviskom. Zdroj sa pritom odoláva na materiály verejnej diskusie o návrhu územného plánu pre jeden z odvodov centra Jekaterinburgu. Tento projekt pripravila Nadácia sv. Kataríny - tá istá skupina uralských podnikateľov, ktorá sa chystá stavať aj chrám.