Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Aktivisti prilepili fotografie záplav na Botticelliho obraz

Novinári v bezpečnej vzdialenosti pred obrazom Zrodenie Venuše od talianskeho renesančného maliara Sandra Botticelliho. Foto: TASR/AP

V novembri sudca vo Florencii rozhodol, že dvaja aktivisti, ktorí si v roku 2022 prilepili ruky na sklo chrániace iný Botticelliho obraz v Uffizi nespáchali trestný čin.

Rím 13. februára (TASR) - Dvojica ekologických aktivistov v utorok prilepila fotografie devastačných následkov klimatickej zmeny na sklo chrániace obraz talianskeho renesančného majstra Sandra Botticelliho "Zrodenie Venuše" v galérii Uffizi v talianskej Florencii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Aktivisti z environmentálneho zoskupenia Posledná generácia (Ultima Generazione) prilepili na sklo zábery zatopeného mesta v stredotalianskom regióne Toskánsko. Neskôr ich policajti odviedli na policajnú stanicu, uviedla skupina vo vyhlásení.

"Vláda naďalej predstiera, že polia v januári nehoreli, že voda nebude toto leto problém, že domy zničené povodňami sú náhodnou udalosťou a nie sú spôsobené ľudskými rozhodnutiami," uviedol jeden z demonštrantov. A namiesto toho, aby sa podľa neho "vláda zaoberala týmito skutočnými problémami, vytvára "absurdné zákony", ktoré trestajú klimatický aktivizmus.

Taliansky parlament v januári zákonom sprísnil tresty za poškodzovanie kultúrnych pamiatok. K jeho schváleniu prišlo po sérii protestov proti zmene klímy, počas ktorých aktivisti farbou či iným spôsobom poškodili alebo znečistili pamiatky, budovy a umelecké diela vrátane Fontány di Trevi v Ríme, Starého paláca (Palazzo Vecchio) vo Florencii alebo budovy opery La Scala v Miláne.

V novembri sudca vo Florencii rozhodol, že dvaja aktivisti, ktorí si v roku 2022 prilepili ruky na sklo chrániace iný Botticelliho obraz v Uffizi nespáchali trestný čin.

Organizácia Posledná generácia začala v Taliansku v roku 2022 pred parlamentnými voľbami organizovať protesty, na ktorých vyzvala politikov naprieč politickým spektrom, aby sa zmena klímy stala prioritou.

Podľa Európskej komisie Taliansko smeruje k tomu, že emisie budú vyššie, než je cieľ, ktorý si stanovilo do roku 2030.