Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Aktivisti vítajú vládny zákaz núteného nosenia hidžábu na školách

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Indonézia oficiálne uznáva šesť vierovyznaní, pričom takmer 90 percent jej obyvateľov sú moslimovia.

Jakarta 4. februára (TASR) - Aktivisti v Indonézii oslavovali vo štvrtok rozhodnutie vlády zakázať štátnym školám nútiť svoje nemoslimské študentky povinne nosiť islamskú šatku na zakrytie hlavy hidžáb. Rozhodnutie prišlo po tom, čo takýto prípad len spred niekoľkých týždňov vyvolal celonárodné pobúrenie, približuje agentúra Reuters.

Indonézia oficiálne uznáva šesť vierovyznaní, pričom takmer 90 percent jej obyvateľov sú moslimovia. Na verejnosti sa však čoraz hlasnejšie ozývajú obavy, že v Indonézii začína prevládať konzervatívnejšia vetva islamu a s ňou aj náboženská neznášanlivosť.

Vláda dekrét prijala ešte v stredu - niekoľko týždňov po medializovaní správy o vedení školy v provincii Západná Sumatra, ktoré nútilo nemoslimské študentky nosiť hidžáb. Tento prípad si získal pozornosť širokej verejnosti pre protest rodičov jedného z dievčat, ktorý sa rýchlo rozšíril po sociálnych sieťach.

Indonézsky minister pre náboženské záležitosti Yaqut Cholil Qoumas (vysl. Jákút Cholíl Kumas) označil tento prípad len "za špičku ľadovca". "Neexistujú nijaké dôvody na porušovanie slobôd iných ľudí v mene náboženského prejavu," vyjadril sa na stredajšej tlačovej konferencii.

Zákaz však neplatí pre autonómnu provinciu Aceh (vysl. Ačeh), ktorá má v rámci Indonézie špeciálne postavenie a na jej území platí islamské právo šaría, pripomenul minister školstva Nadiem Makarim.

Vládne rozhodnutie medzi inými ocenil aj Indonézsky národný výbor pre ľudské práva. Aktivista Andreas Harsono z medzinárodnej organizácie Human Rights Watch (HRW) rozhodnutie tiež privítal a upozornil, že nábožensky motivované oblečenie je vyžadované v školách vo viac než 20 provinciách.

"Mnoho štátnych škôl vyžaduje, aby študentky a učiteľky nosili hidžáb, čo pričasto vedie k šikanoviu, zastrašovaniu, nátlakom a v niektorých prípadoch aj k podaniu nútenej výpovede," vyjadril sa Harsono.