Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Aktivisti vyzývajú zatvoriť indonézske trhy so zvieracím mäsom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Videá, ktoré aktivisti natočili, zachytávajú návštevníkov trhoviska, ako sa pozerajú na pracovníkov, ktorí vyťahujú psov krčiacich sa v klietkach von a tlčú ich po hlave drevenými obuškami.

Jakarta 24. januára (TASR) - Ochranári vyzvali indonézske úrady, aby zatvorili tamojšie trhy so zvieratami, na ktorých v snahe o prilákanie turistov mučia a zabíjajú psov pre mäso. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Jeden z takých trhov na ostrove Sulawesi bol predtým uvádzaný na cestovateľskom portáli TripAdvisor ako hlavná turistická atrakcia, kým na to neupozornili skupiny na ochranu zvierat. Miestne cestovné kancelárie a úrady napriek sťažnostiam tieto trhy stále propagujú, upozornila AP.

Ochrancovia zvierat označili zaobchádzanie so zvieratami na dvoch trhoch v provincii Severné Sulawesi, kde sa predáva psie mäso, za "brutálne kruté" a za "peklo".

Videá, ktoré aktivisti v decembri na týchto dvoch trhoch natočili, zachytávajú návštevníkov trhoviska, niektorých s deťmi, ako sa pozerajú na pracovníkov, ktorí vyťahujú psov krčiacich sa v klietkach von a tlčú ich po hlave drevenými obuškami.

Zvieratám, ktoré sa ešte stále hýbu, následne odstránia srsť letovacou lampou, a pripravia tak na spracovanie a predaj ich mäsa.

Tri ochranárske skupiny v Indonézii a organizácia Humane Society International uviedli, že predaj psieho mäsa by sa mal zastaviť kvôli ochrane zvierat a verejnému zdraviu, keďže existuje možnosť prenosu besnoty.

Úrady v Severnom Sulawesi sa odmietajú s aktivistami stretnúť. Tí uviedli, že vyzývajú centrálnu vládu, aby trhy zakázala. Na trhoch sa taktiež predáva mačacie mäso a zdochliny chránených živočíšnych druhov žijúcich v divočine ako sú netopiere, hady či iné plazy.