Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Aktivistu za práva komunity LGBT v Rusku a Čečensku prepustili

Príslušníci ruskej polície zadržali vo štvrtok britského aktivistu za práva homosexuálov Petra Tatchella (uprostred), ktorý držal na moskovskom Červenom námestí sólový protest o štvrtok 14. júna 2018. Foto: TASR/AP

Pred moskovský súd má P. Tatchell predstúpiť 26. júna.

Moskva 15. júna (TASR) - Ruská polícia prepustila britského aktivistu za práva homosexuálov Petra Tatchella, ktorého zadržali vo štvrtok na moskovskom Červenom námestí, kde protestoval proti útlaku príslušníkov komunity LGBT v Rusku a Čečensku. S odvolaním sa na britské veľvyslanectvo v Moskve o tom informovala agentúra Interfax.

Britského občana Tatchella prepustili na slobodu vo štvrtok. Vo svojom mikroblogu na sieti Twitter napísal, že bol obvinený z porušenia federálneho zákona o zhromažďovaní a prezidentského výnosu, ktorý zakazuje všetky protesty v blízkosti Kremľa a počas prebiehajúcich majstrovstiev sveta vo futbale v Rusku. Pred moskovský súd má predstúpiť 26. júna. Podľa Interfaxu mu hrozí buď finančná pokuta, alebo verejnoprospešné práce či dokonca 15 dní väzenia.

Tatchell však podľa spravodajskej televízie Sky News tvrdí, že protesty jednotlivcov si nevyžadujú povolenie od úradov alebo polície.

Tatchell je známym svojimi početnými akciami na podporu práv komunity LGBT. V rokoch 2006, 2007 a 2009 sa zúčastnil na pochodoch za práva LGBT v Moskve. V roku 2007 naňho fyzicky zaútočil jeden z odporcov pochodu.