Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Akty na obraze vyvolali krízovú situáciu v škole pri Paríži

Na snímke jedna zo zatvorených tried, ktorých žiaci sú v karanténe pre koronavírus. Prešov 23. septembra 2021 Foto: TASR - Milan Kapusta

Učitelia školy sa ponosujú aj nárast násilia, ktoré sa podľa nich stáva každodennou realitou.

Paríž 11. decembra (TASR) - Učitelia zo strednej školy v mestečku Issou v metropolitnej oblasti Paríža v pondelok odmietli nastúpiť do práce pre krízu, ktorú vyvolala prezentácia obrazu renesančného maliara s vyobrazením niekoľko nahých žien v rámci vyučovania.

Ako podľa agentúry AFP spresnila generálna tajomníčka odborového zväzu učiteľov stredných škôl Snes-FSU Sophie Vénétitayová, minulý štvrtok učiteľ na hodine francúzštiny ukázal študentom obraz zo 17. storočia, na ktorom sú nahé ženy.

"Niektorí študenti odvrátili zrak, cítili sa údajne urazení, či šokovaní," uviedla Vénétitayová a dodala, že podľa vyjadrenia študentov mal vyučujúci údajne aj rasistické poznámky.

Rodič jedného žiaka následne poslal riaditeľovi školy e-mail, v ktorom ho informoval, že jeho synovi počas diskusie v triede bránili vysloviť svoj názor a že preto podá sťažnosť.

Odborárka Vénétitayová označila tento incident za "poslednú kvapku v pohári trpezlivosti" učiteľov, ktorí sa už dlho sťažujú na "veľmi zhoršenú klímu" v škole, ako aj na "nedostatok podpory" zo strany vedenia napriek mnohým upozorneniam.

Učitelia školy sa ponosujú aj nárast násilia, ktoré sa podľa nich stáva každodennou realitou.

Inkriminovaným dielom je obraz Diana a Aktaión od talianskeho maliara Giuseppeho Cesariho, ktorý je vyobrazením motívu z gréckej mytológie: ako lovec Aktaión vtrhne na miesto, kde sa kúpe bohyňa Diana a jej nymfy. Dielo, ktoré zobrazuje nahú Dianu a štyri jej spoločníčky, je vystavené v múzeu Louvre v Paríži.

Strednú školu v Issou v pondelok navštívil minister školstva Gabriel Attal, ktorý však novinárom neposkytol žiadne stanovisko k prípadu.

AFP pripomenula, že k incidentu a kríze v tejto škole došlo po sérii útokov proti učiteľom, ktoré Francúzsko zažilo v posledných rokoch.

Pre podiel na vražde stredoškolského učiteľa Samuela Patyho, ktorú na parížskom predmestí Conflans-Sainte-Honorine v októbri 2020 spáchal radikalizovaný islamista, boli v piatok na podmienečné tresty väzenia odsúdení šiesti tínedžeri. K Patyho vražde došlo krátko po tom, ako sa na sociálnych sieťach rozšírili správy, že na hodine žiakom ukázal karikatúry proroka Mohameda zo satirického časopisu Charlie Hebdo.

V októbri tohto roku iný radikalizovaný islamista v severofrancúzskom meste Arras dobodal na smrť svojho bývalého učiteľa Dominiqua Bernarda.