Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Al-Džazíra natočila bankovky, ktoré vraj Austrália platila prevádzačom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Austrálska vláda stále odmieta odpovedať na otázku, či pašerákom platila, informovala dnes al-Džazíra.

Jakarta/Canberra 17. júna (TASR) - Štáb televíznej stanice al-Džazíra dostal možnosť nafilmovať v Indonézii bankovky, ktoré údajne austrálske úrady vyplatili pašerákom, aby odkláňali svoje lode s migrantmi späť na more.

Austrálska vláda stále odmieta odpovedať na otázku, či pašerákom platila, informovala dnes al-Džazíra.

Yohanes Humiang, kapitán jednej z lodí s utečencami, pre televíziu na indonézskom ostrove Roti uviedol, že osobne dostal 6000 dolárov z celkových 31.000.

"Austrálčanovi som povedal, že potrebujeme peniaze, aby sme sa mohli vrátiť za svojimi ženami a deťmi. Povedal, že 'V poriadku, pomôžeme vám.' Ja som dostal 6000 dolárov, päťčlenná posádka po 5000," uviedol Humiang.

Kapitán, ktorý je momentálne v indonézskej policajnej väzbe, spresnil, že jeho loď sprevádzali dve austrálske plavidlá vyše dvoch týždňov. Dodal, že posádka aj pasažieri boli napokon premiestnení do dvoch rybárskych člnov poskytnutých Austrálčanmi, ktorí ich po vyplatení peňazí poslali smerom k Indonézii.

Austrálsky premiér Tony Abbott sa aj v utorok vyhýbal vysvetleniu. "Jediná vec, ktorá sa skutočne počíta, je: 'Zastavili sme lode?' Odpoveďou je hlasné 'áno'," povedal Abbott.

Trval na tom, že úrady konajú v súlade so zákonom i napriek tvrdeniam právnych expertov, podľa ktorých je platenie pašerákom za to, aby brali ľudí kdekoľvek, proti medzinárodnému aj austrálskemu právu, konštatovala al-Džazíra.

Televízia kládla otázky aj šéfovi austrálskej opozičnej Labouristickej strany Billovi Shortenovi. Povedal, že Austrália nikdy neplatila pašerákom na mori, keď boli pri moci labouristi. Zdržal sa však odpovede, pokiaľ ide o vyplácanie pašerákov na súši.