Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Al-Džazíra odsúdila kroky Izraela smerujúce k zákazu jej vysielania

Na archívnej snímke z 2. decembra 2021 budovy v centre izraelského mesta Tel Aviv. Foto: TASR/AP

Katarská Al-Džazíra tvrdí, že najnovšie opatrenie je súčasťou série systematických útokov, ktorými ju chce Izrael umlčať.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Dauha 2. apríla (TASR) - Spravodajská televízia al-Džazíra odsúdila v pondelok kroky Izraela, ktorými jej chce zakázať vysielanie na svojom území. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

Izraelský parlament schválil v pondelok zákon, ktorý vláde umožňuje zakázať vysielanie, ako aj zatvoriť pracoviská zahraničných staníc, ak ich posúdia ako škodlivé pre národnú bezpečnosť. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý označil al-Džazíru za "teroristický kanál", následne oznámil, že tento zákon voči nej okamžite uplatnia.

Katarská Al-Džazíra tvrdí, že "najnovšie opatrenie je súčasťou série systematických útokov", ktorými ju chce Izrael umlčať.

Medzi takéto kroky zahrnula zabitie jedného zo svojich novinárov v Gaze, ku ktorému údajne došlo ešte pred bezprecedentnými útokmi palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra a následnými odvetnými údermi Izraela. Televízia neskôr informovala aj o smrti ďalších dvoch svojich spravodajcov v Pásme Gazy či bombardovaní svojej kancelárie v tejto palestínskej enkláve.

Izrael naopak v januári vyhlásil, že novinár al-Džazíry a reportér na voľnej nohe, ktorí boli zabití pri nálete v Pásme Gazy, boli "teroristickými agentmi". Vo februári zase uviedol, že ďalší novinár tejto televízie, zranený pri inom útoku, je zástupcom veliteľa jednej z jednotiek hnutia Hamas.

"Izraelský premiér Benjamin Netanjahu spustil zúrivú (stupňujúcu sa) kampaň proti Al-Džazíre a obvinil ju z narúšania bezpečnosti Izraela, aktívnej účasti na útoku zo 7. októbra a podnecovania proti izraelským vojakom," uviedla televízia.

"Al-Džazíra takéto vyhlásenia odsudzuje a považuje ich len za nebezpečnú absurdnú lož," dodala televízia s tým, že útoky proti nej sú vedené "hanebným spôsobom". Netanjahu ich zároveň podľa nej nedokáže nijako ospravedlniť a prichádza len s ďalšími lžami.

Televízia však uviedla aj to, že takéto hanlivé výroky a obvinenia, ju od vysielania a pokračovania v "profesionálnom spravodajstve" neodradia. Zároveň informovala, že Natanjahua bude brať na zodpovednosť "za bezpečnosť svojich zamestnancov".

Spojené štáty v pondelok reagovali so znepokojením na prijatie predmetného zákona, ktorý Izraelu umožní zakázať vysielanie Al-Džazíra a iných zahraničných staníc, ak ich posúdi ako škodlivé pre národnú bezpečnosť.