Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Al-Džazíra odsúdila rozhodnutie Izraela zastaviť jej činnosť v krajine

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Izraelský minister komunikácie Šlomo Kari následne oznámil, že vydal príkaz na zatvorenie pobočky televízie, zhabanie jej vybavenia a na obmedzenie vysielania jej webových stránok.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Dauha 5. mája (TASR) - Spravodajská televízia al-Džazíra odsúdila v nedeľu ako nezákonný krok izraelskej vlády, ktorá rozhodla o zastavení jej činnosti v Izraeli. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Odsudzujeme a kritizujeme tento nezákonný čin Izraela, ktorý porušuje ľudské právo na prístup k informáciám," uviedla al-Džazíra v príspevku na sociálnej sieti X. Televízia dodala, že využije všetky zákonné prostriedky na ochranu svojich práv i novinárov ako aj práva verejnosti na informácie.

Podľa televízie sa Izrael potláčaním slobody médií snaží zakryť svoje konanie v Pásme Gazy a porušuje medzinárodné a humanitárne právo. "Priame útočenie Izraela na novinárov a ich zabíjanie, zastrašovanie a hrozby neodradia al-Džazíru od jej odhodlania pokrývať (udalosti)," vyhlásila televízia.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu oznámil, že jeho vláda jednomyseľne schválila zastavenie činnosti al-Džazíry v Izraeli. Netanjahu v správe o rozhodnutí kabinetu označil al-Džazíru za "stanicu nenávisti".

Izraelský minister komunikácie Šlomo Kari následne oznámil, že vydal príkaz na zatvorenie pobočky televízie, zhabanie jej vybavenia a na obmedzenie vysielania jej webových stránok. "Pre hlasnú trúbu (hnutia) Hamas v Izraeli nebude platiť nijaká sloboda slova," vyhlásil Kari.

Agentúry AFP tiež niekoľko hodín po oznámení Netanjahua informovala, že vysielanie al-Džazíry v Izraeli bolo prerušené.

Rozhodnutie izraelskej vlády vystupňovalo dlhodobý spor izraelských predstaviteľov s al-Džazírou. Netanjahu a jeho vláda už celé mesiace televíziu kritizujú, pričom tento spor začal ešte pred vypuknutím vojny v Pásme Gazy. Izraelská vláda totiž už dlho obviňuje al-Džazíru zo zaujatosti voči nej, a to aj pri spravodajstve o súčasnej vojne proti militantom hnutia Hamas v Gaze.

Al-Džazíra patrí k niekoľkým zahraničným médiám, ktoré zostávajú v Pásme Gazy počas vojny. Vysiela zábery následkov leteckých útokov a preplnených nemocníc a obviňuje Izrael z masakrov. Počas vojny pritom už zahynuli dvaja jej spravodajcovia a útokom bola vystavená aj jej kancelária v Pásme Gazy.

Izrael tiež obviňuje túto televíziu zo spolupráce s Hamasom. Hnutie pritom v nedeľu taktiež odsúdilo rozhodnutie izraelskej vlády s tým, že ide o krok proti slobode médií a snahu o zakrytie pravdy o vojne v Pásme Gazy.