Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Al-Káida kontroluje západnú časť prístavu Aden na juhu Jemenu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Oddiely al-Káidy teraz zrejme využili nestabilnú bezpečnostnú situáciu na juhu krajiny a zmocnili sa časti významného prístavu.

Aden 23. augusta (TASR) - Príslušníci teroristickej siete al-Káida od soboty večera kontrolujú západnú časť strategicky významného prístavu Aden na juhu Jemenu, informovala agentúra Reuters.

Extrémisti dokonca vztýčili zástavu al-Káidy na viacerých budovách, vrátane administratívnej budovy adenského prístavu. Okrem toho patrolujú v uliciach obsadenej časti Adenu, ktorú vládne sily pred vyše mesiacom oslobodili od protivládnych povstalcov - húsíov.

V sobotu islamisti z al-Káidy vyhodili do vzduchu sídlo miestnej tajnej služby v Adene. Pred aktivovaním náloží z budovy vyniesli všetky písomnosti. Podľa jemenských médií bola budova výbuchom zrovnaná so zemou.

V konflikte, ktorý sa zintenzívnil v marci, proti sebe bojujú húsíovia podporovaní vojakmi lojálnymi bývalému jemenskému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi na jednej strane a na strane druhej separatisti na juhu krajiny, miestne a domorodé milície, sunnitskí militanti a prívrženci prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorého podporuje Rijádom organizovaná koalícia. Podľa OSN si konflikt od marca vyžiadal už vyše 4000 mŕtvych.

Prohádíovským silám za pomoci Spojenými štátmi vedených náletov sa húsíov podporovaných Iránom podarilo z Adenu vytlačiť v júli. Išlo o doteraz najväčší úspech, aký vládne sily dosiahli v niekoľko mesiacov trvajúcich operáciách proti prevažne šiitským povstalcom.

Oddiely al-Káidy teraz zrejme využili nestabilnú bezpečnostnú situáciu na juhu krajiny a zmocnili sa časti významného prístavu. Jemenská vetva al-Káidy - známa aj ako al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP) - sa považuje za najradikálnejšiu a najnebezpečnejšiu odnož tejto teroristickej siete. Od svojho vzniku v roku 2009 má na konte mnoho veľkých teroristických útokov.