Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Al-Káida sa sťahuje z dvoch miest v oblasti východne od Adenu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP/Hani Mohammed

Odsun z miest Zindžibár a Džaár v Jemene bude trvať necelý týždeň. Deje sa tak po rokovaniach pod záštitou kmeňových vodcov.




Saná 5. mája (TASR) - Bojovníci jemenskej odnože teroristickej siete al-Káida sa sťahujú z dvoch pobrežných miest severozápadne od strategicky dôležitého prístavného mesta Aden. Deje sa tak po rokovaniach pod záštitou kmeňových vodcov, napísala dnes agentúra AP s odvolaním sa na jemenských bezpečnostných predstaviteľov a svedkov.

Odsun z miest Zindžibár a Džaár bude trvať necelý týždeň, doplnili nemenované zdroje a svedkovia.

Ozbrojené zložky lojálne medzinárodne uznávanej vláde v Jemene vytlačili koncom apríla militantov z al-Káidy z ich bývalej základne v meste Mukallá, ktoré teroristi ovládli vlani.

Jemen sa zmieta v hlbokej politickej nestabilite od protestov z roku 2011, ktoré boli súčasťou tzv. arabskej jari. Situácia sa rapídne zhoršila, keď šiitskí povstalci dobyli rozsiahle oblasti severného a stredného Jemenu vrátane metropoly Saná. Na juhu krajiny okrem toho ožíva separatistické hnutie a silnie odboj nebezpečnej jemenskej odnože al-Káidy.

Konflikt medzi vládou a povstaleckými húsíjmi a ich spojencami si od konca marca 2015 vyžiadal takmer 9000 životov, tretinu obetí tvoria civilisti. Obe strany sa obviňujú z porušovania krehkého prímeria, ktoré začalo platiť týždeň pred mierovými rozhovormi.