Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Albánci bagrom zbúrali pamätník bojovníkom proti fašizmu vo Vitine

Bagrom proti pamätníku Foto: youtube

Podľa médií ide o odvetnú akciu za odstránenie pamätníka príslušníkom tzv. Oslobodzovacej armády Preševa, Bujanovca a Medvedje (OVPMB) v meste Preševo na juhu Srbska.

Vitina 22. januára (TASR) - Pamätník protifašistickým bojovníkom padlým počas druhej svetovej vojny zbúrali v pondelok miestni Albánci bagrom v meste Kosovska Vitina. Informovali o tom dnes srbské médiá.

V Kosovskej Vitine žijú Albánci i Srbi, napísal server Vesti Online. V pondelok sa skupina približne sto Albáncov pod vedením predsedu združenia veteránov niekdajšej Kosovskej oslobodzovacej armády (UCK) pokúsila najprv vlastnými rukami zničiť pamätník.

Následne monument zbúrali pomocou bagra, čo bolo sprevádzané aplauzom zhromaždených, píše server.

Ničeniu pamätníka sa prizerali príslušníci kosovskej polície, ktorí sú zachytení aj na videozázname. Miestne médiá dnes informovali, že piatich policajtov, ktorí nezasiahli proti zbúraniu pamätníka, už kosovská polícia suspendovala.

Videozáznam ničenia monumentu odvysielali aj albánsky hovoriace médiá v Kosove. Podľa nich ide o odvetnú akciu za odstránenie pamätníka príslušníkom tzv. Oslobodzovacej armády Preševa, Bujanovca a Medvedje (OVPMB) v meste Preševo na juhu Srbska. Belehrad považuje OVPMB za teroristickú organizáciu.

Pamätník v nedeľu v ranných hodinách bez použitia sily odstránila srbská polícia, čo vyvolalo hnev miestnych Albáncov, píšu Vesti, ktoré sa v dnešnom tlačenom vydaní venovali tejto téme pod názvom "Mstia sa na mŕtvych".