Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Albánska opozícia žiada, aby krajinu doviedla k voľbám úradnícka vláda

Vodca opozičnej Albánskej demokratickej strany (PD) Lulzim Basha. Foto: TASR/AP

Tisíce prívržencov opozície zablokovali na hodinu päť hlavných cestných dopravných uzlov v krajine. Protestovali proti pašovaniu drog, zločinnosti, volebným podvodom, korupcii či praniu peňazí.

Tirana 24. apríla (TASR) - Prívrženci albánskej opozície zablokovali dnes hlavné cesty v metropole Tirana a požadovali, aby krajinu doviedla k júnovým parlamentným voľbám úradnícka vláda. Informovala o tom agentúra AP.

Tisíce prívržencov opozície zablokovali na hodinu päť hlavných cestných dopravných uzlov v krajine. Vodca opozičnej Albánskej demokratickej strany (PD) Lulzim Basha povedal, že ľudia protestovali proti pašovaniu drog, zločinnosti, volebným podvodom, korupcii či praniu špinavých peňazí.

Opozícia už predtým avizovala, že sa parlamentných volieb naplánovaných na 18. júna nezúčastní, lebo podozrieva vládu, že chce voľby zmanipulovať.

Protestujúci sedeli na ceste, mávali štátnymi zástavami, skandovali protivládne heslá a vyzývali na slobodné a spravodlivé voľby. Na cestách sa tvorili dlhé kolóny vozidiel. Protest sa niesol v pokojnom duchu a zaobišiel sa bez incidentov.

"Toto je varovanie, že úsilie tohto ľudového hnutia dosiahnuť slobodné a spravodlivé voľby je nezlomné," povedal pred ukončením protestu Basha.

Do Tirany by mali ešte dnes doraziť vyjednávači EÚ. Ich úlohou bude sprostredkovať dialóg medzi koalíciou a opozíciou, ktorá odmieta zasadnúť k rokovaciemu stolu, kým neodstúpi premiér Edi Rama.