Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Albánska polícia zabránila pokusu o obnovenie pestovania marihuany

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Marihuana z Lazaratu sa vyvážala do celej Európy až do vlaňajšieho júna.

Tirana 28. júna (TASR) - Albánska polícia zadržala dvoch bratov podozrivých z toho, že boli na čele skupiny mladých ľudí, ktorá vlani zastrelila dôstojníka elitnej policajnej jednotky nasadenej proti pestovateľom marihuany a pašerákom drog.

K incidentu došlo vlani, keď polícia v dedine Lazarat podnikla raziu proti pestovateľom marihuany. Ako uviedla agentúra Reuters, dedina ležiaca v hustých lesoch bola do vlaňajšieho roku známa produkciou marihuany v hodnote stoviek miliónov dolárov.

Do pátrania po dvoch podozrivých bratoch bolo nasadených okolo 500 policajtov. Oblasť monitorovali aj policajné vrtuľníky.

Prokuratúra dnes informovala, že bratia Alikovci - 20-ročný Arbion a 18-ročný Alban - viedli vlani výcvik desiatky mladých mužov, ktorý trval pol roka a ktorého cieľom bolo pripraviť útok na políciu. Mladí muži tak chceli obnoviť pestovanie marihuany, ktoré im polícia vlani mohutnou operáciou prekazila, čím prišli o veľké príjmy.

Marihuana z Lazaratu sa vyvážala do celej Európy až do vlaňajšieho júna, keď socialistická vláda vedená premiérom Edim Ramom nariadila zásah polície proti tejto ilegálnej aktivite.

Ako informovalo ministerstvo vnútra, bratia Alikovci sa skrývali v lesoch v blízkosti trasy, ktorou marihuanu prenášali pašeráci drog. Polícia sa vzdali po vyjednávaní, ktoré viedol policajný vyjednávač a ich otec.

Pri vlaňajšom záťahu proti pestovateľom marihuany a pašerákom drog polícia v oblasti zhabala a zničila 71 ton marihuany a jej 133.567 kusov rastlín, ako aj päť kilogramov heroínu, štyri tony semien konope a 17 litrov konopného oleja. Našla aj asi 500 kusov zbraní vrátane ťažkých a 250.000 kusov nábojov.

Talianska polícia svojho času odhadla, že v roku 2013 sa v Lazarate vypestovala marihuana v trhovej hodnote 4,5 miliardy eur.