Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Albánska polícia zhabala pri raziách takmer pol milióna rastlín konope

Konope, ilustračné foto Foto: TASR/KR PZ Trenčín

Práve táto krajina bola podľa agentúry AP dlho hlavným európskym producentom marihuany.

Tirana 28. augusta (TASR) - Albánske úrady zhabali v uplynulom roku približne pol milióna rastlín konope a zatkli 240 osôb podozrivých z ich pestovania a obchodovania s drogami. Hovorca ministerstva vnútra Ardi Bita označil dnes boj proti drogovému priemyslu za "najvyššiu prioritu" tamojšej polície.

Podľa ministra vnútra Saimira Tahiriho sa úradom doposiaľ podarilo skonfiškovať a zničiť marihuanu v hodnote sedem miliárd eur. Iba v stredu zničila polícia v regióne Kurvelesh južne od Tirany 16.000 rastlín.

Albánsko bolo podľa agentúry AP dlho hlavným európskym producentom marihuany. Veľké policajné razie a zásahy začala tamojšia polícia podnikať v uplynulom roku, keď za pomoci obrnených vozidiel zničila veľké marihuanové polia v "legendárnej" pestovateľskej dedine Lazarat na juhu krajiny.

Boj proti drogám označil za hlavnú prioritu vlády aj v roku 2013 zvolený albánsky premiér Edi Rama.

Albánska polícia podnikla pred rokom v Lazarate veľkú päťdňovú protidrogovú raziu, pri ktorej zhabala a následne ničila 102 ton marihuany a 530.000 rastlín indického konope. Špeciálne jednotky tiež zlikvidovali päť laboratórií na spracovanie omamnej látky a zatkli desiatky osôb. Počas akcie sa pri domových prehliadkach našli zbrane a munícia.

Lazarat, obec ležiaca 230 kilometrov južne od Tirany, sa považuje za centrum výroby marihuany v Albánsku, ktoré je aj tranzitnou krajinou pre ťažké drogy.