Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Albánska polícia zničila 1,7 milióna rastlín marihuany

Ilustračné foto. Foto: TASR/KR PZ Banská Bystrica

Neslávne známa bola v tomto smere "marihuanová dedina" Lazarat na juhu Albánska. Proti tamojším pestovateľom v roku 2014 museli nasadiť až 800 policajtov a obrnené transportéry.

Tirana 6. septembra (TASR) - Albánska polícia zničila od začiatku tohto roku už viac ako 1,7 milióna rastlín marihuany. V rámci dlhodobej kampane zameranej voči pestovateľom zakázanej indickej konopy zároveň zadržali okolo 150 podozrivých, informovala agentúra AP.

Počet rastlín marihuany, ktoré sa podarilo zlikvidovať tento rok, je zhruba trojnásobne vyšší než vlani, uviedol v pondelok vysoký predstaviteľ albánskej polície Altin Qato.

Albánske orgány vedú rozsiahlu kampaň proti pestovaniu indickej konopy už približne tri roky. Pred jej spustením patrilo Albánsko k popredným európskym producentom marihuany.

Neslávne známa bola v tomto smere "marihuanová dedina" Lazarat na juhu Albánska. Proti tamojším pestovateľom v roku 2014 museli nasadiť až 800 policajtov a obrnené transportéry, ktoré sa stali terčom paľby z automatických zbraní a raketometov.

V dôsledku stále pokračujúcich policajných operácií prišli miestne drogové gangy už o miliardy eur. Pestovatelia marihuany sa preto stiahli do odľahlých, ťažko prístupných horských lokalít Albánska a často využívajú pozemky, ktoré nikomu nepatria. "Prácu polície to veľmi skomplikovalo," uviedol v pondelok Altin Qato.