Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Albánskeho expremiéra Berishu obvinili v rámci vyšetrovania korupcie

Na archívnej snímke Sali Berisha. Foto: TASR/AP

Vo svojom vyhlásení Berisha označil svoje stíhanie za spolitizované a iniciované súčasným premiérom Edim Ramom.

Tirana 23. októbra (TASR) - Albánska prokuratúra obvinila bývalého premiéra a exprezidenta Saliho Berishu z korupcie v súvislosti s obchodom s pozemkami, ktorý sa týkal areálu športového klubu. Spolu s Berishom bol obvinený aj jeho zať. Podľa agentúry Reuters o tom v nedeľu informovali vyšetrovatelia prípadu.

Špeciálna prokuratúra na boj proti korupcii a organizovanému zločinu (SPAK) vo svojej obžalobe uviedla, že Berisha využil svoj vplyv vo funkcii premiéra - v rokoch 2005-09 - na vyvíjanie tlaku "na uzavretie privatizačných postupov v prospech iných osôb vrátane manžela svojej dcéry".

Zatiaľ čo jeho zaťa zatkli v sobotu neskoro večer, samotný Berisha je poslancom a má imunitu pred trestným stíhaním. Dostal však príkaz neopúšťať krajinu a hlásiť sa na polícii.

Trestné konanie sa začalo v roku 2020, keď súčasný minister vnútra Taulant Balla obvinil Berishu z účasti na privatizácii ihrísk a iných športových zariadení patriacich klubu FC Partizani v hlavnom meste Tirana. Športoviská boli neskôr zastavané viacpodlažnými budovami.

Vo svojom vyhlásení zo soboty večera Berisha označil svoje stíhanie za spolitizované a iniciované súčasným premiérom Edim Ramom.

Práve pre podozrenie zo spoluúčasti na korupcii bol Berishovi a jeho rodine v roku 2021 americkými úradmi zakázaný vstup na územie USA.

Americké úrady ozrejmili, že Berisha sa ako premiér podieľal na "korupčných činoch, ako je sprenevera verejných prostriedkov a zasahovanie do verejných procesov vrátane využívania svojej moci vo vlastný prospech a na obohacovanie svojich politických spojencov a členov svojej rodiny".

Berisha pôsobil ako predseda vlády v rokoch 2005-13. Bezprostredne po páde komunizmu v Albánsku zastával aj funkciu prezidenta (v rokoch 1992-97). V súčasnosti je lídrom najväčšej opozičnej strany v Albánsku, Demokratickej strany, pričom s jednou z jej frakcií sa súdi o post predsedu.