Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Albánsko dokončilo likvidáciu starej munície a zbraní

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Šéfka rezortu obrany Olta Xhackaová uviedla, že v piatok boli v závodoch v strednom Albánsku zlikvidované posledné kusy zastaranej munície.

Tirana 10. novembra (TASR) - Albánske ozbrojené sily dokončili v piatok likvidáciu takmer 30 ton munície a tisícok zbraní, ktoré boli po vstupe Albánska do NATO vyradené z výzbroje ako zastarané. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie albánskeho ministerstva obrany.

Šéfka rezortu obrany Olta Xhackaová uviedla, že v piatok boli v závodoch v strednom Albánsku zlikvidované posledné kusy munície, pričom dodala, že k zavŕšeniu celého procesu dôjde koncom roka, keď bude zlikvidovaných približne 600.000 rozličných rozbušiek.

Albánsko sa stalo členom NATO v roku 2009 a jeho ozbrojené sily začali nahrádzať zastarané útočné pušky typu Kalašnikov americkými karabínami M4 a talianskymi Berettami AR70/90 a ARX 160. V rámci prezbrojenia armády bolo v Albánsku zlikvidovaných približne 26.000 ton munície sovietskej a čínskej výroby, ako aj vyše 100.000 ručných strelných zbraní.

V roku 1997, keď v Albánsku v dôsledku bankrotu nebankových spoločností došlo k rozsiahlym občianskym nepokojom, zmizlo z armádnych skladov približne 650.000 zbraní a 1,5 miliardy kusov munície.