Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Albánska opozícia v rámci protivládnych protestov zablokovala dopravu

Opoziční politici obviňujú vládu z napojenia na organizovaný zločin, kritizujú ju za zvýšenie daní a pripisujú jej zodpovednosť za zvyšovanie úrovne chudoby v krajine. Foto: TASR/AP

Opoziční politici obviňujú vládu z napojenia na organizovaný zločin, kritizujú ju za zvýšenie daní a pripisujú jej zodpovednosť za zvyšovanie úrovne chudoby v krajine.

Tirana 5. apríla (TASR) - Albánska opozícia v rámci protivládneho protestu zablokovala vo štvrtok štyri hlavné cestné križovatky na území tejto balkánskej krajiny. Opoziční politici obviňujú vládu z napojenia na organizovaný zločin, kritizujú ju za zvýšenie daní a pripisujú jej zodpovednosť za zvyšovanie úrovne chudoby v krajine.

Opozícia na čele s konzervatívnou Demokratickou stranou v rámci spustenia kampane "občianskej neposlušnosti" bojkotovala aj štvrtkové zasadnutie albánskeho parlamentu. Zároveň vyzývala občanov, aby neplatili zvýšené dane, ktoré presadila vláda.

Na štyroch križovatkách hlavných ciest po celej krajine sa zhromaždili stovky stúpencov opozície, ktorí blokovali dopravu a požadovali odstúpenie premiéra Ediho Ramu.

Polícia uviedla, že tieto zhromaždenia považuje za nezákonné, keďže ich organizátori si vopred nevyžiadali úradné povolenie.

Súčasná demokratmi vedená opozícia utrpela v minuloročných voľbách prehru a v 140-člennom parlamente obsadila len 43 kresiel.

Albánsko, ktoré je členom NATO od roku 2009 a od roku 2014 kandidátskou krajinou na vstup do Európske únie, dúfa tento rok v otvorenie rokovaní o členstve v EÚ.