Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Albánsky parlament legalizoval pestovanie marihuany na lekárske účely

Na archívnej snímke z 25. augusta 2015 policajt nesie rastliny konope v obci Turnlesh, ktorá leží 200 kilometrov južne od albánskej metropoly Tirana. Foto: TASR/AP

Pestovanie marihuany v minulosti v Albánsku prekvitalo. Po nástupe k moci v roku 2013 si vláda premiéra Ediho Ramu ničenie plantáží stanovila za svoj hlavný cieľ.

Tirana 21. júla (TASR) - Albánsky parlament v piatok legalizoval pestovanie marihuany na lekárske účely. Tento krok ostro kritizovala opozícia. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Zákon, ktorý umožní obmedzené a kontrolované pestovanie rastlín konope, poslanci schválili pomerom hlasov 69:23.

Zatiaľ nie je jasné, ako bude pestovanie marihuany na liečebné účely regulované. Vláda verí, že obmedzená produkcia môže zvýšiť príjmy z daní.

Pestovanie marihuany v minulosti v Albánsku prekvitalo. Po nástupe k moci v roku 2013 si vláda premiéra Ediho Ramu ničenie plantáží stanovila za svoj hlavný cieľ. Počas nasledujúcich dvoch rokov zničila milióny rastlín konope s odhadovanou trhovou hodnotou sedem miliárd eur. V tom čase to predstavovalo viac ako dve tretiny hrubého domáceho produktu krajiny.

Albánsko je naďalej tranzitnou krajinou, cez ktorú sa ďalej do Európy dostávajú tvrdé drogy. Polícia stále zasahuje proti ojedinelým prípadom pestovania marihuany, no podľa AP oveľa menej často ako pred desiatimi rokmi.