Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Albánsko si po prejavoch predvolalo grécku ambasádorku v Tirane

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Stalo sa tak podľa štvrtkových informácií svetových tlačových agentúr v stredu v reakcii na útoky voči príslušníkom albánskeho etnika a na pracoviská albánskych firiem vo viacerých gréckych mestách.

Tirana 1. novembra (TASR) - Na albánske ministerstvo zahraničných vecí v Tirane si predvolali mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu Grécka v krajine Eleni Suraniovú. Stalo sa tak podľa štvrtkových informácií svetových tlačových agentúr v stredu v reakcii na útoky voči príslušníkom albánskeho etnika a na pracoviská albánskych firiem vo viacerých gréckych mestách.

Protialbánske prejavy vypukli v Grécku po tom, čo v nedeľu došlo v albánsko-gréckej pohraničnej obci Bularat k prestrelke medzi príslušníkmi albánskej polície a mužom s dvojakým albánsko-gréckym občianstvom, ktorý streľbu neprežil. Muž predtým pri príležitosti gréckeho štátneho sviatku začal strieľať z kalašnikova do vzduchu a neprestal s tým ani po výzve albánskych policajtov, aby napokon obrátil zbraň proti nim.

V Aténach i meste Solún došlo k podpaľačským útokom na viacero albánskych obchodných prevádzok, ale aj cestovnú kanceláriu, v hlavnom meste Grécka i k podpáleniu albánskej vlajky.

Grécko predtým vyzvalo Tiranu, aby kauzu prešetrila.