Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Albánsko: Za kybernetickým útokom stoja hackeri podporovaní Iránom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Albánsky Štatistický úrad 1. februára hlásil, že sa stal terčom sofistikovaného kybernetického útoku, ktorý zasiahol niektoré z jeho systémov.

Tirana 14. februára (TASR) - Albánske bezpečnostné orgány tvrdia, že za nedávnym útokom na tamojší Štatistický úrad stojí hackerská skupina podporovaná Iránom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Albánsky Štatistický úrad 1. februára hlásil, že sa stal terčom "sofistikovaného kybernetického útoku", ktorý zasiahol niektoré z jeho systémov.

Národný úrad pre elektronickú certifikáciu a kybernetickú bezpečnosť v Tirane v utorok spresnil, že za útok je zodpovedná hackerská skupina s názvom HomeLand Justice, ktorú "podporuje iránska vláda".

Iránska misia pri OSN na toto tvrdenie bezprostredne nereagovala.

Nie je po prvýkrát, čo Tirana prišla s takýmito obvineniami. Po kybernetickom útoku z júla roku 2022 albánska vláda tvrdila, že za ním stálo iránske ministerstvo zahraničných vecí. Údajne malo ísť o odplatu za to, že Albánsko ukrýva členov iránskej opozičnej skupiny. Tirana po útoku prerušila s Iránom diplomatické vzťahy.

Americké úrady označujú hackerskú skupinu HomeLand Justice za "kybernetického aktéra iránskeho štátu".