Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Albánskeho exministra vnútra odsúdili za obchodovanie s drogami

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Morálne som pokojný. Neporušil som zákon. Mal som rád každý deň mojej práce," uviedol na sociálnej sieti samotný exminister.

Tirana 5. februára (TASR) - Na tri roky a štyri mesiace odsúdil v piatok súd v albánskom hlavnom meste Tirana bývalého ministra vnútra Saimira Tahiriho za zneužitie právomocí v súvislosti s väzbami na zločineckú sieť obchodujúcu s drogami.

Informuje o tom tlačová agentúra AP.

Sudca Engert Pellumbi na špeciálnom odvolacom súde pre korupciu a organizovaný zločin uviedol, že Tahiri mal prospech z "nekalých služieb a zisku, pričom zneužitím svojej funkcie súčasne zneužil aj právne záujmy".

"Morálne som pokojný. Neporušil som zákon. Mal som rád každý deň mojej práce," uviedol na sociálnej sieti samotný exminister. "Som šťastný, že som svoju prácu vykonával najlepším možným spôsobom. Je to jednoducho nespravodlivosť," dodal.

Prokuratúra spojila Tahiriho prípad s dvoma bratmi, na ktorých mal väzby. Obaja boli zatknutí alebo uväznení v súvislosti s obchodovaním s drogami v Taliansku a Albánsku. Žalobcovia podľa súdu podložili prípad zdokumentovanými dôkazmi.

Súd Tahirimu nariadil, aby nastúpil na výkon trestu. Exminister vnútra na otázky novinárov v súdnej sieni neodpovedal.

Jeho obhajca Maksim Haxhiaj uviedol, že sa proti rozsudku odvolajú na najvyššom súde, keďže ide o "súdny nezmysel" a verdikt mal podľa neho za cieľ Tahiriho "poškvrniť".

V septembri 2019 Saimira Tahiriho odsúdili na tri roky podmienečne za zneužitie úradu, pričom ho oslobodili spod obvinení z podielu na obchodovaní s drogami.

Albánsky najvyšší súd vlani nariadil obnovenie procesu v dôsledku nezrovnalostí v postupoch sudcov a prokurátorov.

Tahiri bol vo funkcii albánskeho rezortu vnútra v roku 2013-2017. V máji 2018 rezignoval ako poslanec vládnych socialistov a na krátky čas ho držali v domácom väzení.

Albánsko bolo kedysi známe ako európska križovatka obchodovania s marihuanou, ale v súčasnosti existuje viac prípadov obchodovania s heroínom a kokaínom do iných európskych krajín.

Boj proti korupcii je v postkomunistickom Albánsku veľkým problémom, ktorý výrazne ovplyvňuje demokratický, ekonomický a sociálny vývoj krajiny.

"Vyzývame súdne inštitúcie, aby naďalej dokazovali, že nikto - bez ohľadu na stranu, postavenie alebo bohatstvo - nestojí nad zákonom. Už žiadna beztrestnosť," napísal na Twitteri americký veľvyslanec v Albánsku Yuri Kim.