Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Parlament napriek protestom schválil zákony proti falošným správam

Albanian soccer fans celebrate after their country won the Group A match against Romania in Tirana, in Tirana, Albania Sunday, June 19, 2016. Albania kept its hopes of qualifying for the round of 16 alive with a 1-0 victory over Romania on Sunday, a result that eliminated its opponent. (AP Photo/Hektor Pustina) Foto: TASR AP

Predstaviteľ OBSE pre slobodu médií Harlem Désir povedal, že treba ešte popracovať na tom, aby sa možné pokuty za údajné falošné správy znížili.

Tirana 19. decembra (TASR) - Poslanci albánskeho parlamentu schválili v stredu balík zákonov proti očierňovaniu, ktorý prisudzuje väčšie právomoci štátnym orgánom regulujúcim médiá a oprávňuje ich udeľovať vysoké finančné pokuty. Návrh zákona parlament odobril napriek protestom albánskych novinárov i medzinárodných organizácií, informuje agentúra AP.

Poslancov na odmietnutie zákonov vyzývalo 15 albánskych novinárskych a občianskych združení. Tvrdili, že legislatíva "ohrozí slobodu prejavu i slobodu médií v krajine a že je v rozpore s medzinárodnými zásadami".

Albánsky premiér Edi Rama zase uviedol, že dva nové zákony, ktorých zámerom je bojovať proti falošným správam, sú úplne v súlade s medzinárodnými normami a rešpektujú ľudské práva. Dodal, že vláda na príprave tejto legislatívy úzko spolupracovala s Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Predstaviteľ OBSE pre slobodu médií Harlem Désir povedal, že treba ešte popracovať na tom, aby sa možné pokuty za údajné falošné správy znížili. Schválená legislatíva počíta s pokutami pre internetové médiá až do výšky 16.000 eur. Désir uviedol, že jeho úrad bude "pozorne sledovať uplatňovanie týchto zákonov, ktoré v žiadnom prípade nesmú brániť slobode prejavu či slobode médií".

Komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová ako aj kancelária EÚ v Tirane vyzvali pred časom albánskych zákonodarcov, aby navrhované zákony pozmenili tak, že budú v súlade s európskymi právnymi normami. Vláda sa tlaku podvolila a v pôvodných návrhoch pozmenila niektoré z ustanovení vrátane tých, ktoré vyžadovali registráciu internetových médií.