Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Albánsky parlament zosadil prezidenta Ilira Metu

Albánsky prezident Ilir Meta, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Na mimoriadnej schôdzi hlasoval parlament v Tirane za zosadenie Metu v pomere hlasov 104:7, pričom traja poslanci sa hlasovania zdržali.

Tirana 9. júna (TASR) - Albánsky parlament v stredu obvinil prezidenta Ilira Metu z porušenia ústavy a zosadil ho z funkcie. Informuje o tom agentúra AP.

Na mimoriadnej schôdzi hlasoval parlament v Tirane za zosadenie Metu v pomere hlasov 104:7, pričom traja poslanci sa hlasovania zdržali. Meta by tak mal skončiť v úrade rok pred oficiálnym ukončením svojho funkčného obdobia. Toto rozhodnutie parlamentu musí ešte definitívne schváliť albánsky ústavný súd v lehote do troch mesiacov.

V správe parlamentného vyšetrovacieho výboru sa uvádza, že Meta porušil ústavu svojím zaujatým postojom voči vládnucim socialistom počas kampane pred všeobecnými voľbami, ktoré sa v krajine konali 25. apríla. Zo záverov 98-stranovej správy vyplýva, že prezident porušil dovedna 16 článkov ústavy a podnecoval násilie, píše AP.

Vyšetrovanie iniciovali socialisti. Obvinili Metu, bývalého premiéra z radov socialistov, ktorý však opustil stranu pred mnohými rokmi, že podnecuje v Albánsku nestabilitu a násilie. Prezident mal tiež nadŕžať politickej opozícii pred voľbami.

Meta, ktorého funkcia je z väčšej časti ceremoniálna a nepolitická, obvinil albánskeho premiéra Ediho Ramu zo sústredenia všetkej legislatívnej, administratívnej i súdnej moci vo svojich rukách. Vyšetrovanie aj pokus o impeachment odsúdil s tým, že sú nelegálne.