Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Albánsky premiér: Albánsko a Kosovo sa raz spoja - v EÚ alebo mimo nej

Albánsky premiér Edi Rama Foto: TASR

Belehrad jeho slová odsúdil ako podnecovanie konfliktu o Kosovo, ktoré Srbi považujú za kolísku svojho národa a pravoslávnej viery.

Priština/Belehrad 7. apríla (TASR) - Zjednotenie Albánska a Kosova s jeho väčšinovým albánskym obyvateľstvom je "nevyhnutné", či už formou členstva v Európskej únii alebo inak, povedal podľa agentúry Reuters albánsky premiér Edi Rama.

Belehrad jeho slová odsúdil ako podnecovanie konfliktu o Kosovo, ktoré Srbi považujú za kolísku svojho národa a pravoslávnej viery.

Srbsko i Západ vnímajú citlivo akékoľvek vyjadrenia o zjednotení Albánska a Kosova, ktoré západné veľmoci vylúčili, keď v roku 2008 podporili jednostranné odtrhnutie sa Kosova od Srbska.

Kosovo a Albánsko, ktoré je členom NATO, už dlho vyjadrujú nádej, že sa "zjednotia" pod vlajkou EÚ, kde ľudia i tovar jednoduchšie prekračujú hranice.

"Zjednotenie Albáncov z Albánska a Kosova... je nevyhnutné a nespochybniteľné," povedal Rama v interview, ktoré v pondelok večer poskytol kosovskej televízii Klan Kosova.

"Otázkou je, ako k tomu dôjde. Dôjde k tomu v kontexte EÚ a bude to prirodzený proces, ktorý budú všetci chápať, alebo k tomu dôjde v reakcii na slepotu EÚ či lenivosť," citovala dnes Ramu agentúra Reuters.

Albánsky premiér kritizoval zdráhanie EÚ, pokiaľ ide o rozšírenie bezvízového režimu na Kosovo. EÚ by mala myslieť viac strategicky a "požadovať, aby sa Balkán stal jej súčasťou čo možno najskôr", tvrdí Rama. "Potom, samozrejme, by všetky národnosti Balkánu boli spolu bez potreby zaoberať sa hranicami," dodal.

Kosovo sa odtrhlo od Srbska v roku 2008. Jeho samostatnosť uznalo vyše 100 krajín, z toho 23 z 28 členov EÚ. Srbsko vyhlásilo, že samostatné Kosovo nikdy neuzná.