Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Albánsky prezident zavítal do Srbska po takmer 70 rokoch

Bujar Nishani. Foto: TASR/AP

Bujar Nishani nepricestoval na bilaterálne rokovania s vedením krajiny v Belehrade, ale stretol sa s príslušníkmi albánskeho etnika v juhosrbských obciach Preševo a Bujanovac.

Preševo 7. marca (TASR) - Albánsky prezident dnes po takmer siedmich desaťročiach zavítal do Srbska. Bujar Nishani však nepricestoval na bilaterálne rokovania s vedením krajiny v Belehrade, ale stretol sa s príslušníkmi albánskeho etnika v juhosrbských obciach Preševo a Bujanovac neďaleko srbsko-kosovskej hranice.

Hosťa z Tirany vítali rádovo stovky tamojších občanov, na vyzdobených uliciach nechýbali transparenty s nápisom 'Vitajte, prezident' v albánskom jazyku.

Srbská strana sa už pred návštevou usilovala o koordinovaný postup, predstaviteľ vlády privítal hosťa na kosovsko-srbskej hranici. Srbský premiér Aleksandar Vučič si však neodpustil kritickú poznámku na skutočnosť, že pri slávnostnom privítaní hosťa nezaznela srbská štátna hymna.

V troch prihraničných obciach, Preševe, Bujanovaci a Medvedje žije asi 80.000 Albáncov. Väčšina tamojšej populácie sa začiatkom 90. rokov minulého storočia v plebiscite neuznanom Belehradom vyslovila za pričlenenie ku Kosovu. V roku 2011 sa ich ozbrojené milície po mesiace pokúšali presadiť to v bojoch so srbskými bezpečnostnými zložkami. Pre Srbsko má oblasť mimoriadny strategický význam, veď tadiaľ vedie okrem iného aj významná tranzitná trasa do Macedónska a Grécka.

Doteraz ostatným albánskym prezidentom, ktorý navštívil Srbsko, bol v roku 1948 líder albánskych komunistov Enver Hoxha.