Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Albert II. vymenoval za šéfa svojho kabinetu Christopha Steinera

Monacké knieža Albert II. Foto: TASR/AP

Steiner je 64-ročný bankár, v rokoch 2016-2018 bol predsedom Národnej rady Monackého kniežatstva.

Nice 1. augusta (TASR) - Monacké knieža Albert II. v pondelok vymenovalo nového šéfa svojho kabinetu v súvislosti s neoverenými tvrdeniami o praní špinavých peňazí. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Christophe Steiner, doterajší veľvyslanec Monaka vo Francúzsku a Andorre, sa oficiálne ujme funkcie 4. septembra, uvádza sa vo vyhlásení paláca.

Pred dvoma mesiacmi bol jeho predchodca Laurent Anselmi nútený odstúpiť v dôsledku obvinení, ktoré tiež viedli odvolaniu ďalšej kľúčovej osoby - hlavného správcu korunného majetku Clauda Palmera.

Monakom od konca roku 2021 otriasajú anonymné udania, ktoré zverejňuje webová stránka "Les Dossiers du Rocher". Obvinila už niekoľko osôb blízkych kniežaťu vrátane Anselmiho a Palmera, ako aj predsedu najvyššieho súdu Didiera Linotta, že spoločne vytvorili systém prania špinavých peňazí pri obchodoch s nehnuteľnosťami.

Zistenia sú údajne založené na hackerských útokoch na poštové schránky menovaných. Tí však akúkoľvek vinu popierajú. Francúzske a monacké súdy začali vyšetrovanie hackerského útoku na ich e-maily.

Obvinení tvrdia, že ide len o diskreditačnú kampaň, za ktorou stojí skupina Pastor Group, zaoberajúca sa prenájmom luxusných nehnuteľností v Monaku. V pozadí podľa nich stojí boj miestnych záujmových skupín o podiel na miestnom prosperujúcom realitnom trhu.

Šéf skupiny Patrice Pastor však akúkoľvek spojitosť s so šírením obvinení rozhodne popiera.

Moneyval, orgán Rady Európy proti praniu špinavých peňazí, v januári vyzval Monako, aby zintenzívnilo úsilie pri vyšetrovaní a stíhaní tejto kriminálnej činnosti.

Albert II. pri vymenovaní nového šéfa kabinetu Christopha Steinera vyzdvihol jeho "hlboké znalosti verejných záležitostí, ako aj hospodárskych a finančných otázok". Dodal, že budú "veľkým prínosom pri riešení súčasných problémov našej krajiny".

Steiner je 64-ročný bankár, v rokoch 2016-2018 bol predsedom Národnej rady Monackého kniežatstva.