Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Alfano vyzval účastníkov konferencie OBSE na boj proti rasizmu

Taliansky minister vnútra Angelino Alfano, archívne foto Foto: TASR/AP

Podľa slov talianskeho ministra zahraničných vecí antisemitizmus rastie v dôsledku mlčania a atmosféry ľahostajnosti.

Rím 29. januára (TASR) - Taliansky minister zahraničných vecí Angelino Alfano vyzval v pondelok v Ríme účastníkov medzinárodnej konferencie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) o zodpovednosti štátov, inštitúcií a jednotlivcov v boji proti antisemitizmu na rozhodný boj proti prejavom rasizmu a diskriminácie.

Podľa jeho slov antisemitizmus rastie v dôsledku mlčania a atmosféry ľahostajnosti.

Alfano, ktorý pripomenul zavedenie rasových zákonov na prenasledovanie židovských spoluobčanov v Taliansku spred 80 rokov, avizoval zriadenie funkcie koordinátora pre boj proti antisemitizmu v jeho krajine. Hovoril pri tom o znepokojenie vyvolávajúcich signáloch nových fenoménov rasizmu a antisemitizmu, vyplýva zo správy tlačovej agentúry APA.

Prezident Svetového židovského kongresu Roland S. Lauder vyjadril názor, že Európa, čo sa týka antisemitizmu, sa čoraz viac podobá tej z 30. rokov minulého storočia. Netajil znepokojenie z rastúcej popularity ultrapravicových síl, ako to ukázali nedávne voľby vo Francúzsku i v Nemecku. "Všetky vlády musia byť bdelé a bojovať proti všetkým formám antisemitizmu v daných krajinách," vyhlásil Lauder.

Najvyšší predstaviteľ Európskeho židovského kongresu Moše Kantor sa domnieva, že antisemitizmus nie je iba židovským problémom. "Antisemitizmus sa týka všetkých Európanov. Extrémistické ideológie ohrozujú Židov, sú však výzvou pre celú spoločnosť. Musíme sa pohnúť a nečakať na novú katastrofu," konštatoval vyzývajúc všetky členské štáty OBSE na vstup do Medzinárodnej aliancie pre pripomínanie holokaustu (IHRA).