Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Alibi na čas Nemcovovej vraždy má aj jej údajný vykonávateľ Dadajev

Zaur Dadajev. Foto: TASR/AP

S odvolaním sa na advokáta obvineného o tom dnes informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy.

Moskva 17. marca (TASR) - Predpokladaný páchateľ vraždy ruského opozičného politika Borisa Nemcova Zaur Dadajev tvrdí, že na čas, keď k zločinu došlo, má alibi. S odvolaním sa na advokáta obvineného o tom dnes informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy.

Advokát Ivan Gerasimov uviedol, že obhajoba ani obvinený nebudú zatiaľ o alibi informovať orgány činné v trestnom konaní, pretože ho chcú dôkladne preveriť a zhromaždiť dôkazy. Podľa Gerasimova sa Dadajev v čase Nemcovovej vraždy nachádzal na inom mieste.



Dadajev pritom v čase zatýkania priznal vinu na Nemcovovej vražde, Neskôr to však poprel a vyhlásil, že jeho údajné priznanie bolo unáhlené a vynútené.

V rozhovore s novinárom denníka Moskovskij komsomolec, ktorý ho navštívil vo väzbe, Dadajev vysvetlil, že policajti naňho stále "dorážali", či zabil Nemcova. Keďže sa mu vyhrážali, že ak sa neprizná, zadržia aj jeho priateľa, ktorý bol v tom čase s ním, Dadajev súhlasil a priznal sa.

Alibi má na čas vraždy aj ďalší muž zadržaný v súvislosti s vraždou: Tamerlan Eskerchanov tvrdí, že v noci na 28. februára bol v nočnom klube so svojím klientom, u ktorého pracuje ako ochrankár. Jeho prítomnosť v klube môže potvrdiť viacero ľudí a dôkazom sú aj záznamy z bezpečnostných kamier.

Politika postrelili štyrikrát do chrbta z okoloidúceho auta, keď v spoločnosti ukrajinskej občianky kráčal po moste neďaleko Kremľa. Celkovo na neho vypálili sedem až osem výstrelov.
Foto: TASR/AP


Vyšetrovatelia však v reakcii na toto tvrdenie upozornili, že Eskerchanov nemusí byť zbavený podozrenia, keďže alibi a spomínané dôkazy ešte neznamenajú, že sa nepodieľal na príprave Nemcovovej vraždy. Podľa Eskerchanovovej advokátky Rozy Magomedovovej vyšetrovatelia preverujú alibi jej mandanta, uviedla stanica Echo Moskvy.

V súvislosti s vraždou Borisa Nemcova polícia zadržala piatich podozrivých a uvalila na nich až do 28. apríla vyšetrovaciu väzbu. Štyroch zadržaných - Anzora a Šagida Gubaševovcov, Chamzata Bachajeva a Tamerlana Eskerchanova - obvinili z napomáhania a navádzanie na spáchanie zločinu a Zaur Dadajev je obvinený zo spáchania vraždy a nezákonného ozbrojovania.



Nemcova zastrelili v noci na 28. februára v centre Moskvy, niekoľko desiatok metrov od hradieb Kremľa, keď sa so svojou ukrajinskou priateľkou po Veľkom moskovskom moste vracal do svojho bytu na ulici Boľšaja Ordynka.

Nemcov je najprominentnejším kritikom Kremľa zavraždeným počas 15 rokov, čo je pri moci prezident Vladimir Putin. Vyšetrovanie vraždy je Nemcovovými priateľmi a kolegami považované za skúšku, či je Rusko právnym štátom. V opozičných kruhoch panuje totiž podozrenie, že spoluvinníkom tohto trestného činu je štátny bezpečnostný aparát.