Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

I. Alijev vypísal predčasné prezidentské voľby na február 2024

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Azerbajdžan pod vedením Alijeva tento rok na jeseň obsadil sporný región Náhorného Karabachu, a práve odvtedy popularita prezidenta v krajine stúpa.

Baku 7. decembra (TASR) - Azerbajdžanská hlava štátu Ilham Alijev vyhlásil vo štvrtok termín predčasných prezidentských volieb v krajine na 7. februára budúceho roka. Vyplýva to z dekrétu zverejnenom na webovej stránke úradu azerbajdžanského prezidenta. Pôvodne sa mali voľby konať v roku 2025, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Azerbajdžan pod vedením Alijeva tento rok na jeseň obsadil sporný región Náhorného Karabachu, a práve odvtedy popularita prezidenta v krajine stúpa. Počas bleskovej ofenzívy 19. septembra nasadil proti arménskym separatistom ťažké delostrelectvo, raketomety a drony. Ofenzíva si na strane Arménska vyžiadala približne 200 obetí, prevažne z radov karabašských separatistov. Približne 200 mŕtvych hlásila aj azerbajdžanská armáda.

Svoje domovy v Náhornom Karabachu muselo opustiť vyše 100.000 etnických Arménov, čo je viac než 80 percent tamojšieho arménskeho obyvateľstva.

Zo štátom organizovaného prieskumu verejnej mienky v Azerbajdžane nedávno vyplynulo, že 75 percent obyvateľov schvaľuje Alijevovo riešenie konfliktu, píše AFP.

Alijev vládne v tejto na ropu bohatej krajine už od roku 2003, funkciu prevzal po svojom otcovi Hejdarovi Alijevovi. Jeho vláda však dlhodobo čelí medzinárodnej kritike v súvislosti s chabým stavom demokracie v krajine.