Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Alijev: Baku trvá na rešpektovaní vyhlásenia o Karabachu

Na archívnej snímke azerbajdžanský prezident Ilham Alijev. Foto: TASR/AP

Alijev vyhlásil, že po podpísaní trojstranného vyhlásenia vznikla v regióne nová realita.

Baku 1. decembra (TASR) – Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev v utorok potvrdil, že Azerbajdžan prevzal kontrolu nad okresom Lačin. V príhovore k národu Alijev označil oslobodenie okresu Lačin za historickú udalosť a zdôraznil, že Azerbajdžan ho dostal späť pod svoju správu bez jediného výstrelu.

Alijev v prejave vysielanom televíziou AzTV vyhlásil, že jeho krajina sa rozhodne postaví proti pokusom o zásah do dohôd zakotvených v trojstrannom vyhlásení o zastavení bojov v Náhornom Karabachu, ktoré podpísal v noci na 10. novembra s arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Lačin je v poradí tretím a súčasne posledným okresom, ktorý sa na základe dohody dostal pod kontrolu Baku. Od 17. mája 1992 bol pod správou arménskej strany.

V súlade s trojstranným vyhlásením však zostáva zachovaný tzv. lačinský koridor široký päť kilometrov, ktorý poskytuje spojenie medzi Náhorným Karabachom a Arménskom a pritom nie je v blízkosti strategicky a kultúrne dôležitého mesta Šuša (známeho aj pod názvom Šuši v arménčine). Situáciu v koridore momentálne v rámci mierovej misie monitorujú ruskí vojaci.

Alijev vyhlásil, že po podpísaní trojstranného vyhlásenia vznikla v regióne nová realita. Uviedol, že ak sa pre problémy uvedené vo vyhlásení nájde riešenie, potom sa v našom regióne vytvorí nový rámec spolupráce.

Azerbajdžanský prezident ďalej informoval, že prezidenti Ruska a Turecka Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan súhlasili s myšlienkou vytvoriť koridor medzi regiónom Nachičevan – azerbajdžanskou exklávou, ktorú od Azerbajdžanu izoluje pás arménskeho územia – a oblasťami na západe Azerbajdžanu, čím sa podľa neho otvoria nové možnosti pre spoluprácu.

Ako možných partnerov Azerbajdžanu Alijev uviedol okrem Turecka aj Rusko, Irán a „ak bude mať záujem, aj Arménsko".

Azerbajdžan si podľa neho želá trvalý mier, pričom si uvedomuje, že „na dosiahnutie tohto cieľa je nevyhnutné, aby sa spolu s bezpečnostnými opatreniami rozvíjala spolupráca,"