Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Členke Pussy Riot hrozí väzenie za propagáciu nacistických symbolov

Na archívnej snímke členka skupiny Pussy Riot Marija Aľochinová. Foto: TASR/AP

Súd Aľochinovej zakázal opúšťať miesto jej moskovského bydliska v čase od 22.00 h od 06.00 h.

Moskva 7. februára (TASR) - Aktivistku Mariju Aľochinovú, ktorá je známa ako členka ruského punkového zoskupenia Pussy Riot, zadržali v pondelok v Moskve po povinnom stretnutí s inšpektorom federálnej väzenskej služby (FSIN).

Aľochinová neskôr pre web Znak.com uviedla, že bola obvinená z propagácie nacistických symbolov.

Stalo sa tak na základe príspevku zverejneného na sociálnej sieti Instagram ešte v roku 2015. Išlo o fotografiu dievčat v dlhých šatách, ktorú dopĺňal nápis v jednom z indických jazykov a svastika.

Podľa vyjadrenia advokáta za to jeho mandantke hrozí v správnom konaní trest do 15 dní väzenia, informovala agentúra Interfax.

Marija Aľochinová dostala vlani v septembri ročný trest obmedzenia slobody za údajné podnecovanie k nedodržiavaniu epidemiologických opatrení počas nepovoleného protestu v Moskve z 23. januára 2021.

Súd Aľochinovej zakázal opúšťať miesto jej moskovského bydliska v čase od 22.00 h od 06.00 h. Takisto nesmie cestovať mimo Moskvy ani sa zúčastňovať na hromadných akciách. Okrem toho dostala príkaz hlásiť sa dvakrát mesačne na inšpektoráte FSIN.

Ľusia Štajnová, poslankyňa moskovskej mestskej Dumy, ktoré bola tiež odsúdená v rovnakej kauze ako Aľochinová, upozornila, že im obom hrozí zmena trestu na nepodmienečný, ak trikrát porušia podmienky stanovené verdiktom súdu.

V januári Štajnová oznámila, že FSIN sa chystá požiadať súd, aby jej a Aľochinovej zakázal navštevovať bary ako "prevenciu porušovania pravidiel", pretože 22. januára prišli domov o sedem minút neskôr, ako mali určené.