Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Alternatívne Nobelove ceny dostali aktivisti z Iránu či Bieloruska

Na archívnej snímke je socha Alfreda Nobela v Štokholme. Foto: TASR/AP

Bieloruskej ľudskoprávnej organizácii Viasna udelili cenu za ich rozhodný boj za nastolenie demokracie a ľudských práv.

Štokholm 1. októbra (TASR) - Väznená iránska ľudskoprávna aktivistka a právnička Nasrín Sotúdeová, americký právnik Bryan Stevenson či bieloruskí aktivisti sa stali laureátmi tzv. alternatívnej Nobelovej ceny (Right Livelihood Awards) za rok 2020. Informovala o tom vo štvrtok na svojej webovej stránke švédska nadácia Livelihood Foundation.

Sotúdeová získala toto ocenenie za "nebojácny aktivizmus spojený s veľkým osobným rizikom, ktorým presadzovala politické slobody a ľudské práva v Iráne". Bryanovi Stenvensonovi udelila švédska nadácia cenu za "jeho inšpiratívne úsilie o reformu systému trestného súdnictva v USA a v boji za odstránenie rasovej nespravodlivosti".

Bieloruskému aktivistovi Alesovi Bjaljackému a bieloruskej ľudskoprávnej organizácii Viasna udelili alternatívnu Nobelovu cenu "za ich rozhodný boj za nastolenie demokracie a ľudských práv v Bielorusku".

Za "nepretržité odhodlanie chrániť domorodé komunity pred vykorisťovaním a plienením" získala túto cenu aj nikaragujská enviromentálna aktivistka a bojovníčka za práva pôvodných obyvateľov Lottie Cunninghamová Wrenová.

"Tohtoročný výber laureátov zdôrazňuje globálne rastúce hrozby pre demokraciu," uviedol niekdajší nemecký europoslanec a filantrop Jakob von Uexküll.

Alternatívne Nobelove ceny udeľuje od roku 1980 nadácia Right Livelihood Award Foundation práve z iniciatívy von Uexkülla ako ocenenie za angažovanie sa v oblasti ľudských práv, verejného zdravia a dobrého spravovania spoločnosti.

Rovnako ako v predchádzajúcich rokoch mohol v rámci "otvoreného procesu" navrhnúť kandidátov na zisk alternatívnej Nobelovej ceny v podstate ktokoľvek.

Každý zo štyroch tohtoročných laureátov, ktorých vybrala medzinárodná porota, dostane aj finančnú odmenu vo výške milión švédskych korún (zhruba 95.000 eur). Ceny si prevezmú počas slávnostného odovzdávania 3. decembra 2020, ktoré sa však v dôsledku koronavírusovej pandémie uskutoční virtuálne.