Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Alžbeta II. sa zúčastnila na otvorení novej linky londýnskeho metra

Kráľovná Alžbeta II. sa rozpráva so zamestnancami metra počas otvárania novej linky na Paddington station v Londýne, 17. mája 2022. Foto: TASR/AP

Na slávnostnom otvorení sa zúčastnili aj jej syn princ Edward a britský premiér Boris Johnson.

Londýn 17. mája (TASR) - Britská kráľovná Alžbeta II. sa v utorok nečakane zúčastnila na otvorení novej linky londýnskeho metra Elizabeth Line, ktorá bola pomenovaná práve po nej. TASR správu prevzala od agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na vyjadrenie Buckinghamského paláca.

Panovníčka, ktorá v apríli oslávila 96. narodeniny, na stanici Paddington odhalila slávnostnú tabuľu. Pri chôdzi sa podopierala paličkou. Na slávnostnom otvorení sa zúčastnili aj jej syn princ Edward a britský premiér Boris Johnson.

Novú linku metra Elizabeth Line, ktorá stála takmer 20 miliárd libier, mali pôvodne otvoriť v decembri 2018, no jej spustenie sa posúvalo pre pretrvávajúce problémy s bezpečnosťou a signalizáciou ešte pred začiatkom pandémie koronavírusu.

Elizabeth Line otvoria pre verejnosť 24. mája. Bude mať tri úseky – západný medzi Readingom a Paddingtonom s odbočkou na letisko Heathrow, stredný medzi Paddingtonom a Abbey Wood a východný medzi Liverpool Street a Shenfieldom.

Kráľovná v poslednom období vynechala viacero verejných podujatí z dôvodu problémov s mobilitou. Minulý týždeň sa po prvý raz od roku 1963 nezúčastnila na slávnostnom otvorení zasadnutia britského parlamentu, kde namiesto nej vystúpil s prejavom jej syn princ Charles.