Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nezvestné alžírske lietadlo so 116 ľuďmi na palube havarovalo v Nigeri

Ľudia kráčajú okolo kancelárie leteckej spoločnosti Air Algerie v Paríži 24. júla 2014. Foto: TASR/AP Photo

Lietadlo zmizlo z leteckých radarov asi 50 minút po štarte.

Alžír/Madrid 24. júla (TASR) - Na palube lietadla spoločnosti Air Algérie smerujúceho do Alžíru, ktoré zmizlo dnes nadránom nad severnou časťou Mali asi 50 minút po štarte zo západoafrického štátu Burkina Faso, boli cestujúcich zo 14 krajín. Oznámil to burkinský minister dopravy Jean Bertin Ouedrago.

V lietadle sa nachádzalo celkom 110 pasažierov a šesť členov posádky zo Španielska. Okrem 51 francúzskych občanov bolo medzi cestujúcimi aj 27 osôb z Burkiny Faso, osem z Libanonu, šesť z Alžírska, päť z Kanady, štyri z Nemecka, dve z Luxemburska a po jednom občanovi Švajčiarska, Belgicka, Egypta, Ukrajiny, Nigérie, Kamerunu a Mali.

Ouedrago ďalej povedal, že lietadlo požiadalo o 03.38 h SELČ o zmenu trasy pre pieskovú búrku v saharskej oblasti. Podľa alžírskej tlačovej agentúry APS s ním leteckí dispečeri stratili kontakt o 03.55 h SELČ, keď sa nachádzalo neďaleko medzinárodného letiska v malijskom meste Gao.

Ouagadougou leží takmer na jednej línii južne od Alžíru. Medzi oboma mestami sa nachádza Mali, na severe ktorého pokračujú boje vládou a povstalcami. Podľa britskej televízie Sky News aerolínie boli v uplynulých dňoch upozornené, aby nelietali nad Mali. Nemenovaný francúzsky predstaviteľ však pochybuje, že malijskí povstalci majú prostriedky na zostrelenie civilného lietadla nachádzajúceho sa vo výške desať kilometrov.

Na archívnej snímke zo 16. mája 2014 pristáva stroj MD-83 španielskej spoločnosti Swiftair na letisku v Bruseli. Ten istý stroj v službách Air Algerie havaroval počas letu zo západoafrickej Burkiny Faso do Alžírska
Foto: TASR


Spoločnosť na svojej webovej stránke uviedla, že stroj štartoval z Burkiny Faso o 01.17 h miestneho času a v Alžíri mal pristál o 05.10 h, do cieľa však nedorazil.

Stroj typu MD-83 patrí do série lietadiel dlhého doletu, ktoré od 80. rokov vyrába americká letecká spoločnosť McDonnell Douglas. Jej terajším majiteľom je spoločnosť Boeing.