Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Alžírsko navštívila delegácia z USA

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Schenker, ktorý pricestoval z Jordánska a vo svojej ceste bude pokračovať zastávkou v Maroku, rokoval vo štvrtok so šéfom alžírskej diplomacie Sabrím Búkadúmom.

Alžír 7. januára (TASR) - Námestník amerického ministra zahraničných vecí pre blízkovýchodné záležitosti David Schenker vo štvrtok v rámci svojej cesty po regióne navštívil Alžírsko, kde rokoval s tamojšími predstaviteľmi o rozličných problémoch vrátane konfliktu v Líbyi či situácie okolo spornej Západnej Sahary. Správu priniesla tlačová agentúra AFP.

Schenkera sprevádzala ministerka vzdušných síl USA Barbara Barrettová a veliteľ Vzdušných síl Spojených štátov v Európe a Afrike (USAFE-AFAFRICA) Jeffrey Harrigian, uviedlo americké veľvyslanectvo v Alžírsku.

Alžírske ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že návšteva americkej delegácie prispeje k podpore dialógu medzi oboma krajinami o "bilaterálnych, regionálnych a medzinárodných otázkach" vrátane problematiky Líbye a Západnej Sahary.

Alžírsko hraničí s konfliktom sužovanou Líbyou a je kľúčovým zahraničným podporovateľom povstaleckého hnutia Polisario, ktoré od 70. rokov 20. storočia bojuje za nezávislosť Západnej Sahary od Maroka.

Maroko, ďalší sused Alžírska, v decembri znormalizovalo svoje vzťahy s Izraelom na základe dohody sprostredkovanej Spojenými štátmi, ktoré zároveň uznali marockú suverenitu nad Západnou Saharou. Alžírsko kritizovalo marocko-izraelskú dohodu a premiér Abdalazíz Džarád odsúdil "zahraničné manévre, ktoré majú za cieľ destabilizovať" jeho krajinu.

V Líbyi platí od vlaňajšieho októbra krehké prímerie, na ktorom sa dohodli tamojšie dve konkurenčné vlády so zámerom vydláždiť cestu k politickým rozhovorom a následným voľbám plánovaným ešte na tento rok.

Schenker, ktorý pricestoval z Jordánska a vo svojej ceste bude pokračovať zastávkou v Maroku, rokoval vo štvrtok so šéfom alžírskej diplomacie Sabrím Búkadúmom.

"Stretnutie bolo príležitosťou na úplné a úprimné vyhodnotenie dvojstranných vzťahov medzi oboma krajinami, ako aj na výmenu názorov na úlohu (Alžírska), ktorú USA očakávajú pri riešení súčasných výziev na medzinárodnej a regionálnej úrovni," uviedol Búkadúm.