Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Alžírsko: V plynárenskom komplexe našli 25 tiel

Na digitálnej snímke je komplex na ťažbu zemného plynu Ajn Amenás v Alžírsku. Pochybnosti o osude rukojemníkov, ktorých v stredu 16. januára 2013 v Alžírsku zadržala skupina islamistických ozbrojencov, po štvrtkovom pokuse o ich oslobodenie alžírskou armádou stále pretrvávajú. Počet obetí pri pokuse o ich oslobodenie alžírskou armádou sa odhaduje od štyroch až po desiatky osôb. Foto: TASR/AP Photo

Alžírska vláda dnes oznámila, že militanti zabití pri útoku špeciálnych síl v plynárenskom komplexe boli zo šiestich krajín.

Alžír 20. januára (TASR) - Dvadsaťpäť tiel našla alžírska armáda v plynárenskom komplexe, na ktorý zaútočili militanti, informovala dnes alžírska súkromná televízna stanica An-Nahár. Operácia na zameraná na vyčistenie miesta od mín bude trvať 48 hodín.

Telá patria zrejme rukojemníkom, ktorých popravili militanti, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na televíziu An-Nahár, ktorá je známa tým, že má dobré zdroje z alžírskych bezpečnostných síl.

Alžírska vláda dnes oznámila, že militanti zabití pri útoku špeciálnych síl v plynárenskom komplexe boli zo šiestich krajín.

Štátna tlačová agentúra APS citovala bez ďalších podrobností ministra informácií Muhammada Saída, že militanti boli z arabských, afrických a neafrických krajín.

Agentúra APS dnes informovala, že odmínovacie čaty prehľadávajú komplex, v ktorom sa niekoľko dní trvajúca krvavá dráma odohrávala. Pátrajú po výbušninách, ktoré tam mohli nastražiť islamskí militanti po tom, ako zajali desiatky zahraničných rukojemníkov. Drámu ukončila v sobotu akcia alžírskych špeciálnych síl.

Podľa alžírskeho ministerstva vnútra prišlo o život 32 islamských militantov a 23 rukojemníkov. Ide však o predbežnú bilanciu, ktorá sa môže podľa dnešného oznámenia vlády zvýšiť. Ministerstvo vnútra nezverejnilo národnosť obetí. Na slobodu sa dostalo 107 zahraničných rukojemníkov a 685 alžírskych rukojemníkov.

Rukojemnícka dráma obrátila pozornosť na skupiny napojené na al-Káidu, ktoré sa pohybujú v týchto odľahlých oblastiach a ohrozujú dôležitú infraštruktúru a energetické zariadenia. Militanti pôvodne uvádzali, že ich operácia má za cieľ zastaviť francúzsky útok na islamských militantov v susednom Mali, aj keď neskôr sa vyjadrili, že útok na plynárenský komplex plánovali dva mesiace - dávno pred francúzskou intervenciou. Militanti v piatok ponúkali výmenu amerických rukojemníkov za dvoch militantov uväznených v Spojených štátoch.