Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Alžírsky parlament schválil novú proreformnú ústavu

Alžírsko Foto: wikipedia.org

Nová ústava napríklad obmedzuje počet mandátov prezidenta na dva a zavádza tamazight, ktorým hovorí časť miestnych Berberov, ako ďalší štátny jazyk.


Alžír 7. februára (TASR) - Alžírsky parlament dnes drvivou väčšinou hlasov schválil novú ústavu, ktorá má krajine pomôcť presadiť reformy, informovala agentúra AP.

Nová ústava napríklad obmedzuje počet mandátov prezidenta na dva a zavádza tamazight, ktorým hovorí časť miestnych Berberov, ako ďalší štátny jazyk.

Tieto reformy a novú ústavu prisľúbil prezident krajiny Abdal Azíz Buteflika a jeho vláda ešte po povstaniach tzv. arabskej jari, ktoré v roku 2011 zachvátili štáty Maghribu.

Alžírsky premiér Abdalmálik Salál dnes v reakcii na hlasovanie poslancov vyhlásil, že "dejiny si budú pamätať, že vy všetci ste prispeli k obrode republiky, po ktorej národ volá".

Nová ústava síce obmedzuje počet volebných období prezidenta na dve, ale Butefliku, ktorý bol v roku 2014 do úradu zvolený už po štvrtýkrát, sa to netýka. Okrem toho ústava vyžaduje, že nového premiéra musí nominovať parlamentná väčšina, nie prezident, ako to bolo doteraz.

Uzákonenie jedného z jazykov berberskej menšiny ako štátneho privítali aktivisti ľudskoprávnych organizácií, ktorí za toto uzákonenie bojovali celé roky. Doteraz bola jediným štátnym jazykom v Alžírsku arabčina.