Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Alžírsky premiér vyzval prezidenta Butefliku, aby opäť kandidoval

Na archívnej snímke alžírsky prezident Abdal Azíz Buteflika Foto: TASR/AP

Samotný Buteflika zatiaľ neoznámil, či má o ďalšie pôsobenie vo funkcii záujem.

Alžír 21. júna (TASR) - Alžírsky premiér Ahmad Ujahjá vyzval vo štvrtok prezidenta Abdalazíza Butefliku, aby sa v apríli 2019 uchádzal vo voľbách o nové, v poradí už piate funkčné obdobie, a to bez ohľadu na pokročilý vek a čiastočné ochrnutie. Samotný Buteflika zatiaľ neoznámil, či má o ďalšie pôsobenie vo funkcii záujem, uviedla agentúra AP.

Buteflika je prezidentom Alžírska od roku 1999. V prípade potvrdenia kandidatúry v nasledujúcich voľbách sa bude uchádzať o znovuzvolenie ako 82-ročný.

Ujahjá na otvorení zjazdu svojej strany Národné demokratické zhromaždenie povedal, že Buteflika už dvakrát zachránil Alžírsko - politikou zmierenia s islamistickými povstalcami, ktorí v 90. rokoch takmer rozvrátili štát, a tiež tým, že krajinu ušetril od chaosu počas tzv. arabskej jari. Prezident je podľa neho "mužom národného zmierenia, ktorý vrátil stabilitu do Alžírska po krvavej a zničujúcej dekáde poznačenej terorizmom", čím mal premiér na mysli občiansku vojnu v rokoch 1991-2002, keď zahynulo odhadom zhruba 200.000 ľudí.

Ujahjá stojí na čele Národného demokratického zhromaždenia (RND), ktoré vládne v koalícii s Buteflikovým Frontom národného oslobodenia (FLN).

V Alžírsku sa však objavujú aj výzvy na odstúpenie Butefliku, ktorý je pripútaný k vozíku, keďže sú pochybnosti o jeho schopnosti naďalej viesť túto najväčšiu krajinu Afriky, bohatú na ropu a zemný plyn. Desiatka popredných osobností sa minulý týždeň podpísala pod otvorený list, v ktorom ho žiadajú, aby vzhľadom na svoj vek a krehké zdravie znova nekandidoval.