Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Alžírsky prezident odvolal premiéra po troch mesiacoch vo funkcii

Na snímke alžírsky prezident Abdal Azíz Buteflika Foto: TASR/AP

Oznámenie o odvolaní premiéra Tebbúna z funkcie je podľa miestnych médií len "polovičným prekvapením", pretože už dávnejšie sa objavovali špekulácie, že premiér u Butefliku "padol do nemilosti".

Alžír 15. augusta (TASR) - Alžírsky prezident Abdal Azíz Buteflika dnes odvolal predsedu vlády. Abdala Madžída Tebbúna v premiérskej funkcii vystrieda Ahmad Ujahjá, ktorý tento post zastával už trikrát.

Tebbún bol na čele vlády od víťazstva vládnej strany v májových parlamentných voľbách.

Po svojej nominácii bol v Alžírsku označovaný za "Buteflikovho človeka," ktorý aj v uplynulých rokoch pôsobil vo viacerých vládach ako minister výstavby.

Oznámenie o Tebbúnovom odvolaní z funkcie je podľa miestnych médií len "polovičným prekvapením", pretože už dávnejšie sa objavovali špekulácie, že premiér u Butefliku "padol do nemilosti".

Ujahjá do svojho dnešného vymenovania za premiéra pôsobil ako vedúci Buteflikovej kancelárie.

Ahmad Ujahjá je v Alžírsku známym politikom. Premiérsku funkciu zastával už trikrát. Okrem toho je aj predsedom vládnej strany Národné demokratické zhromaždenie (RND), ktorá v májových voľbách skončila na druhom mieste za Buteflikovým Frontom národného oslobodenia (FLN). Obe strany tvoria teraz koalíciu.

Bouteflika utrpel v roku 2013 mozgovú porážku a žije v liečebni, na verejnosti sa objavuje len veľmi zriedka. Opozičné strany v Alžírsku vyjadrujú pochybnosti o tom, či tento 80-ročný muž je schopný zodpovedne vykonávať úrad prezidenta krajiny vyvážajúcej ropu.

Alžírskej vláde v súčasnosti robia starosti nízke príjmy z predaja ropy a plynu, ktoré predstavujú 30 percent HDP krajiny. Bojuje tiež s islamským extrémizmom a nezamestnanosťou mladých ľudí, ktorá sa pohybuje na úrovni 25 percent.