Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Sedem krajín vyzvalo Rumunsko, aby neoslabovalo nezávislosť súdnictva

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Signatári rešpektujú, že Rumunsko uskutočnilo v uplynulých rokoch reformy v justičnej sfére. No myslia si, že novely v balíku legislatívy v oblasti justície, môžu ohroziť výsledky z posledných rokov.

Bukurešť 21. decembra (TASR) - Veľvyslanci siedmich členských krajín Európskej únie - Francúzska, Nemecka, Belgicka, Dánska, Fínska, Holandska a Švédska - akreditovaní v Bukurešti upozornili vo štvrtok v spoločnom otvorenom liste Rumunsko, aby neoslabovalo nezávislosť súdnictva a boj proti korupcii návrhmi zákonov smerujúcimi k novelizácii legislatívnych noriem o justícii.

Signatári rešpektujú fakt, že Rumunsko uskutočnilo v uplynulých desiatich rokoch vierohodné reformy v justičnej sfére. Domnievajú sa však, že balík noviel legislatívy v oblasti justície, ktoré v tomto týždni schválil rumunský parlament, respektíve, ktoré sú predložené do parlamentu, môžu ohroziť výsledky uplynulého desaťročia.

Ambasádori navrhli, aby si Rumunsko vyžiadalo názor Benátskej komisie o predmetných návrhoch zákonov a iniciatívach.

Európska komisia očakáva od Bukurešti, aby v súvislosti s reformou justície konala "vypočítateľne a transparentne".

Ministerstvo zahraničných vecí USA ešte na sklonku novembra požiadalo rumunský parlament, aby návrhy oslabujúce právny štát zamietol, pripomenula tlačová agentúra MTI.

Rumunskí zákonodarcovia však v týchto dňoch predmetný balík zmien legislatívy schválili.

Riziko, že Európska komisia začne konať podľa článku č.7 aj proti Rumunsku, je evidentné, uviedol v stredu rumunský prezident Klaus Iohannis v reakcii na správy o iniciovaní konania voči Poľsku pre kontroverzne vnímanú reformu súdnictva.

Podľa jeho názoru by v prípade Rumunska mohol byť dôvodom fakt, že tamojšia vládna väčšina pokračuje - napriek upozorneniam partnerov zo zahraničia - v novelizácii justičnej legislatívy.