Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Ambrey: V Adenskom zálive sa zmocnili tankera prepojeného na Izrael

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Jemenské prístavné mesto Aden je pod kontrolou medzinárodne uznávanej jemenskej vlády, podporovanej koalíciou vedenou Saudskou Arábiou.

Dubaj 26. novembra (TASR) — Neznáme osoby sa v Adenskom zálive zmocnili ropného tankera Central Park, ktorý vlastní spoločnosť so sídlom v Británii a prepojená s Izraelom. Podľa agentúry AP o tom v nedeľu informovala súkromná firma Ambrey, ktorá okrem iného poskytuje služby v oblasti bezpečnosti námornej dopravy.

Bezprostredne nebolo jasné, kto tanker vlastnený spoločnosťou Zodiac Maritime obsadil.

Firma Ambrey podľa agentúry AFP uviedla, že posádka iného plavidla hlásila, že k tankeru sa blížia dva skify (pretekárske športové lode) s ôsmimi osobami vo vojenských uniformách.

Jemenské prístavné mesto Aden je pod kontrolou medzinárodne uznávanej jemenskej vlády, podporovanej koalíciou vedenou Saudskou Arábiou. Tá už roky bojuje s húsijskými povstalcami podporovanými Iránom.

V oblasti Blízkeho východu operuje 5. flotila amerického námorníctva, ktorá na žiadosť AP o vyjadrenie zatiaľ nereagovala. Firma Ambrey však tvrdí, že "situáciu rieši aj americké námorníctvo, ktoré požiadalo plavidlá, aby sa vyhýbali oblasti, kde došlo k únosu.

K obsadeniu tankera Central Park došlo krátko po tom, čo zrejme iránsky dron zaútočil v piatok v Indickom oceáne na kontajnerovú loď CMA CGM Symi plaviacu sa pod vlajkou Malty a vlastnenú izraelským miliardárom Idanom Oferom.

Podobné udalosti sa začali množiť v čase prebiehajúcej vojny medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy, ktorá by sa mohla stať širším regionálnym konfliktom.