Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Medián:Dve tretiny Maďarov si myslia, že korupcia je centrálne riadená

Foto: hirportal.sikerado.hu

Z prieskumu tiež vyplýva, že korupcia je jednou z najzávažnejších otázok, ktorá trápi Maďarov.

Budapešť 28. júla (TASR) - Korupcia je v Maďarsku systematická a organizovaná činnosť, ktorá je centrálne riadená zhora. Podľa dnešného vydania týždenníka Heti Világgazdaság si to myslí 60 percent Maďarov.

Z dnes zverejnených výsledkov prieskumu verejnej mienky, ktorý si týždenník objednal u inštitútu Medián, ďalej vyplýva, že dve tretiny respondentov podozrievajú vládu premiéra Viktora Orbána z finančného zneužívania moci. Podobný názor má dokonca aj vyše tretina voličov vládnuceho bloku Fidez-KDNP, zdôraznil týždenník.

Iba 15 percent opýtaných kategoricky vylúčilo možnosť, že by úspešní podnikatelia blízki Orbánovi významnú časť svojich ziskov dávali premiérovi.

Z prieskumu tiež vyplýva, že korupcia je jednou z najzávažnejších otázok, ktorá trápi Maďarov. Vážnejším problémom je iba zlá situácia zdravotníctva, podotkol Heti Világgazdaság, podľa ktorého znie kuriózne minulotýždňové vyhlásenie predsedu frakcie Fideszu Lajosa Kósu, že je hrdý na to, že jeho strana zbavila spoločnosť korupcie.