Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Američania ukončili pátranie po 12 osobách z havarovaných vrtuľníkov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dva vojenské vrtuľníky amerického vojenského námorníctva boli na pravidelnom cvičnom lete, keď sa krátko pred polnocou zo štvrtka na piatok z neznámych dôvodov zrazili a zrútili do mora.

Honolulu 20. januára (TASR) - Americká pobrežná stráž ukončila v utorok pátranie po 12 príslušníkoch americkej námornej pechoty, ktorých vrtuľníky sa pred piatimi dňami zrazili pri pobreží ostrova Oahu na Havajských ostrovoch. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

V čase ukončenia pátrania v utorok po západe slnka prehľadali vojaci a záchranári rozsiahle oblasti mora a pobrežia. "Rozhodnutie ukončiť pátranie nie je jednoduché," uviedol kapitán pobrežnej stráže a dodal, že v budúcnosti podporia všetky pátracie operácie americkej námornej pechoty.

Dva vojenské vrtuľníky Sikorsky CH-53 patrili do letky pôsobiacej na miestnej základni amerického vojenského námorníctva. Na palube každého z nich bolo šesť vojakov. Stroje boli na pravidelnom cvičnom lete, keď sa krátko pred polnocou zo štvrtka na piatok z neznámych dôvodov zrazili a zrútili do mora.

Horiace trosky a prázdny záchranný čln bez preživších lokalizovali v pobrežných vodách ostrova Oahu. Pátranie komplikovali búrky a silný príboj s vlnami siahajúcimi do výšky štyroch metrov.