Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Američania majú dôkazy o zničení ruského lietadla bombou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Experti hovoria, že militanti na Sinaji nemajú sofistikované zbrane potrebné na zostrelenie lietadla v letovej výške.

Washington 5. novembra (TASR) - Americké spravodajské služby zhromaždili predbežné dôkazy o tom, že haváriu ruského lietadla na Sinajskom polostrove, pri ktorej v sobotu zahynulo 224 ľudí, spôsobil výbuch bomby prepašovanej na palubu miestnou odnožou organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom dnes agentúra AP odvolávajúca sa na nemenovaného predstaviteľa "oboznámeného s danou záležitosťou".

Podľa citovaného predstaviteľa, ktorý poskytol vyjadrenie pod podmienkou anonymity, Američanov viedla k predbežnému úsudku o zničení lietadla príslušníkmi sinajskej odnože IS aj zachytená komunikácia, Ústredná spravodajská služba (CIA) ani ostatné spravodajské agentúry však zatiaľ nedospeli k formálnemu záveru.

Námestník riaditeľa letiska v Šarm aš-Šajchu, odkiaľ havarované ruské lietadlo minulú sobotu štartovalo, v tejto súvislosti skritizoval postup britskej vlády, ktorá pozastavila lety medzi Britániou a Sinajským polostrovom pre obavy, že mohlo ísť o bombový útok. Podľa Háního Ramsaja je na takéto kroky "priskoro" a mohli by poškodiť egyptský turistický sektor, ktorý je pre túto krajinu životne dôležitý.



Militantná organizácia Islamský štát, ktorá má pod kontrolou časti Iraku a Sýrie a ktorej odnož bojuje na Sinajskom polostrove proti egyptskej armáde, dnes v audionahrávke zopakovala svoje sobotňajšie vyhlásenie, že ruské lietadlo zostrelila. Uviedla, že časom svetu povie, ako útok uskutočnila.

Experti hovoria, že militanti na Sinaji nemajú sofistikované zbrane potrebné na zostrelenie lietadla v letovej výške.

Egypt už v sobotu odmietol vyhlásenie Islamského štátu ako snahu o propagandu, ktorá má za cieľ poškodiť imidž Egypta v zahraničí.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP


Do pátrania po príčinách havárie lietadla v Egypte nasadili aj drony


Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie dnes informovalo, že identifikovaných je už 58 tiel obetí sobotňajšej havárie ruského lietadla v Egypte.

Príbuzným boli doteraz vydané štyri telá, pričom prvý pohreb sa koná dnes v meste Velikij Novgorod.

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie spresnilo, že prepravu telesných pozostatkov do iných miest a regiónov zabezpečujú jeho lietadlá, ktoré sú v pohotovosti na petrohradskom letisku Pulkovo.

Tímy ministerstva pokračujú v pátraní po dôkazovom materiáli na mieste pádu lietadla, ktoré sa zrútilo počas letu nad Sinajským polostrovom v oblasti ležiacej asi 100 kilometrov južne od mesta Aríš. Do pátrania dnes nasadili aj drony.

Agentúra RIA Novosti dnes informovala, že v zóne pátrania v stredu objavili telo jednej z obetí havárie, ako aj 58 fragmentov tiel rôznej veľkosti.

K najzávažnejšej leteckej havárii v dejinách ruského i sovietskeho letectva došlo 31. októbra, keď sa lietadlo Airbus A321 s 224 osobami na palube zrútilo necelú polhodinu po štarte. Haváriu nikto neprežil. Drvivá väčšina cestujúcich boli ruskí turisti vracajúci sa z dovolenky v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch. Cieľovou destináciou bol ruský Petrohrad.