Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Američania si volia nového prezidenta: Horúco je najmä v 15 štátoch

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump a jeho demokratická rivalka Hillary Clintonová. Foto: TASR/AP

Pozrite, v ktorých štátoch sa najviac čaká na výsledky volieb.

Washington 8. novembra (TASR) – Nerozhodné štáty či štáty, ktoré sú bojiskom – to sú americké tzv. "battleground states", ktoré nie sú ani tradične republikánske, ani tradične demokratické. V každých voľbách volia inak, a preto im kandidáti na prezidenta venujú v prezidentskej kampani viac pozornosti. V tohtoročných voľbách boli nerozhodné a dnes sa na výsledky hlasovania netrpezlivo čaká v týchto štátoch:

ARIZONA
Voliči v štáte známom Veľkým kaňonom nehlasovali za demokrata od roku 1996. Vtedy sa im páčil Bill Clinton, potom prešli na dlhé roky na stranu republikánskych prezidentov. Predvolebné prieskumy naznačovali tesný súboj.

COLORADO
Colorado je jedným z najznámejších štátov prezliekajúcich kabáty. V posledných rokoch sa však ustálilo a dvakrát hlasovalo za demokrata Baracka Obamu. Ak by si dnes zvolilo Hillary Clintonovú, tak by to bolo po prvý raz za posledných 100 rokov, čo Colorado trikrát po sebe hlasovalo za tú istú stranu. Spočiatku sa zdalo, že Colorado je jednoznačne za Clintonovú, v posledných dňoch kampane jej však prieskumy dávali len tesný náskok.

FLORIDA
Slnečný štát priťahuje azda v každých voľbách najväčšiu pozornosť. Florida je jednak nerozhodná a jednak má vysoký počet voliteľov, až 29. Clintonová aj Trump tam preto strávili značný čas svojej predvolebnej kampane. Všeobecne sa hovorí, že kto nevyhrá na Floride, nevyhrá voľby.

GEORGIA
Georgia naposledy hlasovala za demokratického kandidáta v roku 1992, a to za Billa Clintona. Teraz tam však podľa prieskumov verejnej mienky vedie republikán len veľmi tesne.

IOWA
Tento štát v predošlých dvoch voľbách hlasoval za demokrata Baracka Obamu. Tento rok tam ale podľa prieskumov s pohodlným náskokom vedie republikán. Za Donaldom Trumpom totiž stoja najmä belošskí voliči a Iowa je na 90 percent belošská.

MICHIGAN
Priemyselný štát na brehu rovnomenného jazera nevolil republikána od roku 1988. Tento rok sa však v primárkach postavil za demokrata Bernieho Sandersa. Nominantkou Demokratickej strany na prezidenta sa síce napokon nestal on, ale Clintonová: demokratom to po desaťročiach dáva nádej na víťazstvo.

NEVADA
Tomuto štátu sa od roku 1992 vždy podarilo tipovať víťaza volieb. Respektíve vždy hlasoval za toho, kto sa napokon aj stal prezidentom - v rokoch 1992 a 1996 za demokrata Billa Clintona, v rokoch 2000 a 2004 za republikána Georgea W. Busha a v rokoch 2008 a 2012 za demokrata Baracka Obamu. Teraz tam v predvolebných prieskumoch tesne viedol Donald Trump.

NEW HAMPSHIRE
Tento malý štát je tradične demokratický, ale podľa posledných prieskumov tam teraz majú demokrati len tesný náskok.

NOVÉ MEXIKO
Barack Obama tu dvakrát zvíťazil s dvojciferným náskokom. Hillary Clintonová preto tomuto štátu nevenovala veľkú pozornosť. Naopak, Donald Trump sa snažil získať tento štát na svoju stranu. V Novom Mexiku zrejme získa z celonárodného hľadiska vyšší počet hlasov aj tretí kandidát – libertarián Gary Johnson, ktorý bol dvakrát jeho guvernérom.

Voľby prezidenta USA sledujeme ONLINE. Všetko dôležité nájdete TU.


SEVERNÁ KAROLÍNA
Tento štát bol pre oboch kandidátov v predvolebnej kampani jednou z najčastejších zastávok. Voliči tam väčšinou volia republikánov, no v roku 2008 si ich získal demokrat Obama. Demografické zmeny v štáte dávajú demokratom nádej aj teraz.

OHIO
Hoci Ohio dvakrát hlasovalo za prezidenta Baracka Obamu, teraz tam v predvolebných prieskumoch víťazil republikán Donald Trump.

PENSYLVÁNIA
V posledných šiestich voľbách volila kandidáta Demokratickej strany. Dnes tam však žije silná belošská pracujúca a stredná trieda, čo sú všeobecne voliči Donalda Trumpa.

UTAH
Tento štát nevolil demokrata od roku 1964 a pravdepodobne tak neurobí ani dnes. Môže sa však stať jediným štátom, kde dnes nezvíťazí ani Clintonová, ani Trump, ale nezávislý kandidát Evan McMullin.

VIRGÍNIA
Virgínia je tradične demokratická a Clintonová tam mala počas kampane spoľahlivý náskok. Krátko pred voľbami sa tam však Trump na ňu dotiahol a Clintonová tam rýchlo ešte v nedeľu zašla. Či to pomohlo, uvidí sa dnes.

WISCONSIN
Tento štát je rodiskom Republikánskej strany, ale nehlasoval za ňu od roku 1984. Donald Trump sa to v kampani snažil zmeniť.