Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Kurdmi vedené sily odovzdali správu nad Rakkou miestnej rade

Príslušníci Sýrskych demokratických síl (SDF) podporovaných Američanmi stoja v zničenej budove počas boja proti militantom Islamského štátu v sýrskom meste Rakka 16. októbra 2017. Američanmi podporované Sýrske demokratické sily (SDF) získali 17. októbra plnú kontrolu nad severosýrskym mestom Rakka, niekdajšou baštou teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Foto: TASR/AP

V Rakke sa už nenachádzajú nijakí islamistickí extrémisti.

Bejrút 20. októbra (TASR) - Spojenými štátmi podporované sýrske jednotky v piatok ohlásili víťazstvo nad džihádistickou organizáciou Islamský štát (IS) v bývalom hlavnom meste jeho kalifátu - v meste Rakka.

V Rakke sa už nenachádzajú nijakí islamistickí extrémisti, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov Kurdmi vedených Sýrskych demokratických síl (SDF), ktoré súčasne oficiálne odovzdali správu nad mestom do rúk rady zloženej z miestnych úradníkov a kmeňových vodcov.

Tlačová konferencia, na ktorej v piatok oznámili oslobodenie mesta od IS, sa konala na mestskom štadióne slúžiacom islamistom ako sklad zbraní a väzenie, kde zadržiavali a mučili svojich oponentov.

Hovorca a veliteľ SDF Talál Silú označil úspešné zavŕšenie operácie v Rakke za víťazstvo nad terorizmom. Oslobodenie tohto mesta vyhlásil za poslednú kapitolu v boji proti teroristom v Sýrii.

Veliteľ SDF, stojac v pozadí zničených budov, vyzval súčasne všetky štáty sveta, humanitárne organizácie a všetky za mier brojace sily, aby pomáhali pri rekonštrukcii mesta Rakka i dedín v jeho okolí a prispeli tak k "odstráneniu jaziev, ktoré tam zanechal Islamský štát".

Mesto je zničené týždňami bojov medzi IS a Kurdmi vedenými povstaleckými skupinami, ako aj náletmi spojencov, ktoré pozemnej ofenzíve predchádzali. Silú súčasne informoval, že počas štyri mesiace trvajúcich bojoch o Rakku prišlo o život 655 miestnych a zahraničných príslušníkov IS.

Pád Rakky je veľkou porážkou pre IS, ktorý od vlaňajšieho roku prišiel o podstatnú časť územia ovládnutého v roku 2014. Rakky sa IS zmocnil v januári 2014 a následne toto mesto zmenil na baštu svojho kalifátu, kde uplatňoval striktný výklad moslimského zákonníka.