Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Američanov v Bagdade uniesli Iránom podporované šiitské milície

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Od stiahnutia amerických vojsk v roku 2011 neboli v Iraku - až do minulého týždňa - unesení žiadni občania USA.


Bagdad/Washington 19. januára (TASR) - Trojicu Američanov, ktorí zmizli minulý týždeň v Bagdade, zadržiavajú Iránom podporované šiitské milície. Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z irackých tajných služieb a z americkej vlády.

Neznámi ozbrojenci odvliekli troch občanov USA minulý piatok zo súkromnej rezidencie zo štvrte Dúra na juhovýchodnom predmestí Bagdadu. K únosu sa nikto neprihlásil. Iracká polícia po nezvestných spustila rozsiahle pátranie, ktoré však doposiaľ nebolo úspešné.

Podľa dvoch nemenovaných činiteľov vlády USA zatiaľ neexistujú indície o tom, že by bol do únosu zapletený Teherán, alebo že by trojica Američanov bola zadržiavaná na území susedného Iránu.

Agentúra Reuters citovala nemenovaného predstaviteľa irackých tajných služieb, podľa ktorého boli obete unesené z osobných alebo finančných dôvodov. "Uniesli ich, pretože boli Američania," povedal uvedený zdroj.

Iracká vláda sa dlhodobo snaží dostať pod svoju kontrolu protiamerické šiitské milície, ktoré v súčasnosti zohrávajú kľúčovú úlohu v boji proti sunnitskej extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Od stiahnutia amerických vojsk v roku 2011 neboli v Iraku - až do minulého týždňa - unesení žiadni občania USA. V minulosti boli z únosov a vrážd Američanov v Iraku obviňované práve tamojšie šiitské milície.